Franţa şi Germania, creşteri peste aşteptări ale economiei

Economia germană a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea faţă de cel anterior, iar Produsul Intern Brut al Franţei a crescut cu 0,2% în aceeaşi perioadă, cifrele mai bune faţă de estimările analiştilor, care anunţă însă contracţie în zona euro pentru prima dată din 2009.

Pe ansamblul anului 2011, economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%, date potrivit Mediafax.ro.

PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,6% în trimestrul al treilea, iar media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica o contracţie de 0,3% în ultimele trei luni ale anului, transmite Bloomberg, potrivit aceleiaşi publicaţii.

Criza datoriilor de stat a încetinit creşterea economică din zona euro, cu Grecia, Portugalia şi Belgia aflate deja în recesiune, iar Economiile Spaniei, Belgiei şi Portugaliei au înregistrat de asemenea contracţie în trimestrul al patrulea.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indică o contracţie economică de 0,4% în zona euro în ultimele trei luni ale lui 2011, prima scădere după doi ani şi jumătate.

Prognoza Băncii Centrale Europene indică pentru zona euro o creştere economică de 0,3% în acest an, respectiv 1,3% în 2013, iar instituţia va actualiza proiecţiile în luna martie.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  jbcstyle.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *