Franta si Germania planifica un nou pact de stabilitate: reguli fiscale dure si sanctiuni reale

Franta si Germania doresc sa introduca un nou “pact de stabilitate” la nivelul zonei euro, care sa includa “sanctiuni mai drastice” pentru tarile care nu il vor respecta, a declarat duminica ministrul francez Valérie Pécresse, citat de AFP, potrivit EurActiv.ro.”Este vorba despre un nou pact de guvernanta pentru toata zona euro, guvernanta cu autoritati reale de reglementare si sactiuni adevarate”, a declarat Pecresse la Canal+. 

“Germania, Franta si Italia vor sa fie un motor al unei Europe mult mai integrate, mult mai solide si cu mecanisme corecte de reglementare. Zona euro se va indrepta progresiv catre o integrare mult mai solida”, a afirmat ministrul francez.

Conform informatiilor difuzate de ziarul german Welt am Sonntag duminica, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pregatesc masuri mai drastice, iar noul “pact de stabilitate” ar putea fi similar cu Acordul Schengen, pentru a evita procesul indelungat si greoi necesar pentru modificarea tratatelor UE.

Pactul ar trebui sa cuprinda reglementari stricte privind deficitul bugetar, supravegherea si controlul bugetelor nationale din zona euro.

Parisul si Berlinul vor face propuneri in acest sens in cursul saptamani viitoare, inainte de summitul UE din 9 decembrie.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: acus.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *