Franţa vrea să obţină funcţia de şef al Eurogroup, vizată şi de Germania

Franţa vrea să îl propună pe ministrul de Finanţe de la Paris, Pierre Moscovici, ca şef al Eurogroup, în încercarea de a bloca preluarea postului de către omologul german al acestuia, Wolfgang Schaeuble, potrivit cotidianului Handelsblatt, citat de RFI și preluat de Mediafax.

Eurogroup include miniştrii de Finanţe ai statelor membre ale uniunii monetare şi este unul din cele mai importante organisme europene în privinţa combaterii crizei datoriilor.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va testa deschiderea pentru candidatura lui Moscovici la o întâlnire cu şeful executivului german, cancelarul Angela Merkel, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, şi premierul Italiei, Mario Monti, potrivit unor surse apropiate preşedinţiei de la Paris, citate de Handelsblatt.

Actualul şef al Eurogroup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, se retrage în iulie.

Un purtător de cuvânt al lui Schauble a confirmat, miercuri, că acesta este disponibil pentru a candida la conducerea Eurogroup.

“Schauble a afirmat repetat că este diponibil, dar că nu ar avea nimic împotrivă dacă ar continua Juncker”, a spus purtătorul de cuvânt.

Dacă Germania preia postul de şef al Eurogroup, Franţa va numi şeful fondului de urgenţă al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate. În cazul în care Franţa va conduce Eurogroup, Germania va obţine cea mai importantă funcţie a fondului de urgenţă.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *