FT: „Paralizia” politică afectează negativ redresarea economiei globale

Ritmul de redresare a economiei globale a încetinit, din nou, pe măsură ce încrederea în capacitatea decidenţilor politici de a asigura condiţiile necesare de creştere economică s-a erodat, conform ultimei citiri a indicelui FT/Brookings Institution Tiger, indice care măsoară condiţiile economice globale.

Eswar Prasad, profesor la Brookings, a declarat că „redresarea economiei globale este ţinută ostatică de inconştienţa care a provocat paralizia politică, a subminat încrederea şi a zădărnicit eficacitatea instrumentelor de politică macroeconomică”, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”, potrivit Adevarul.ro.

Pe fondul întâlnirii reprezentanţilor celor mai importante 20 de economii în staţiunea mexicană Los Cabos, speranţele ca G20, grup considerat drept „principalul forum economic global”, să ofere măsuri coordonate în loc de vorbărie goală, sunt extrem de reduse.

Felipe Calderon, preşedintele Mexicului, care va conduce acest forum, a confirmat această percepţie declarând, în cadrul unei conferinţe anterioare că „chiar şi în condiţiile în care nu ne aşteptăm să atingem acorduri specifice cu privire la Europa, sper ca promisiunile şi limbajul să fie orientate către o nouă şi mai puternică Europă, o Europă pentru secolul XXI”. Calderon speră să crească nivelul convenit de 430 de miliarde de dolari necesar recapitalizării Fondului Monetar Internaţional, chiar şi în condiţiile în care Statele Unite refuză să participe la acest efort.

Indicele FT/Brookings Tiger a arătat că ritmul de creştere al economiei mondiale s-a împotmolit după o redresare iniţial rapidă în urma crizei economice din 2008-2009. Creşterea economică în Statele Unite a încetinit, majoritatea economiilor europene se află în recesiune, prognoza de creştere economică a Chinei este mai slabă, procesul de reformă în India s-a blocat iar ritmul de creştere a celorlalte economii emergente importante a încetinit dramatic.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  onemansblog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *