FT: Cele mai mari fonduri de valori mobiliare renunţă la euro

Unii dintre cei mai mari manageri de valori mobiliare din Europa au confirmat pentru Financial Times că se debarasează de activele în euro de teama unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro şi a apariţiei unui haos pe piaţa monedei unice, anunţă Agerpres potrivit Realitatea.net.

Recenta cădere bruscă a euro i-a luat prin surprindere pe mulţi investitori: moneda unică a pierdut 5% în ultimele trei săptămâni, după ce a evoluat foarte slab faţă de dolar în cea mai mare parte a anului, pentru ca joi să ajungă la cea mai scăzută valoare din ultimele 22 de luni, 1 la 1.2514 dolari americani.

Compania de gestionare a activelor Amundi, a doua cea mai mare din Europa, şi Threadneedle Investments, cea mai mare de acest gen din Marea Britanie, şi-au limitat expunerea faţă de euro în ultimele zile, pe fondul nemulţumirii în creştere faţă de eforturile liderilor politici de reglementare a crizei. De asemenea, compania americană Merk Investments susţine că şi-a vândut ultimul euro la 15 mai. ‘Suntem preocupaţi că lucrurile se desfăşoară anormal. N-ai cu cine să vorbeşti în Grecia’, a declarat directorul pentru investiţii, Axel Merk.

Amundi, care gestionează inclusiv fonduri de pensii, consideră că riscul ca actuala criză să cuprindă şi economiile mai mari ale Spaniei şi Italiei continuă să crească pentru că factorii de decizie politică nu au reuşit să-i convingă pe investitori că ‘zidul de protecţie’ pe care l-au construit este suficient de solid.

Alţi importanţi manageri de active şi-au manifestat temerea că posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro – un aşa-zis ‘Grexit’ – s-a accentuat serios pe parcursul ultimei săptămâni.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.

Foto: clker.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.