FT: Marea Britanie se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor şi autostrăzilor

Guvernul britanic se pregăteşte să înceapă concesionarea drumurilor naţionale şi autostrăzilor, o premieră pentru Marea Britanie, pentru a atrage astfel investiţii din sectorul privat în infrastructură şi pentru a reduce deficitul bugetar, potrivit Financial Times (FT), informații preluate de agenția Mediafax.

Premierul David Cameron consideră că schimbarea modelului de operare şi finanţare a drumurilor poate debloca “investiţii private la scară largă”, din partea unor fonduri suverane de investiţii, fonduri de pensii şi alte tipuri de investitori.

“Trebuie să luăm în calcul abordări inovatoare faţă de chestiunea finanţării drumurilor naţionale, pentru a creşte investiţiile şi a reduce congestia”, spune Cameron într-un proiect care urmează să fie prezentat luni, citat de FT și preluat de Mediafax.

Cameron consideră că privatizarea industriei apei de către Margaret Thatcher, în anii ’80, ar putea fi un model pentru sectorul drumurilor şi autostrăzilor, care ar putea deveni practic “utilităţi reglementate”.

“De ce alte forme de infrastructură, spre exemplu apa, pot fi finanţate de capital din sectorul privat prin companii de utilităţi deţinute privat şi reglementate independent, în timp ce drumurile Marii Britanii trebuie finanţate de la bugetul public?”, se întreabă Cameron în documentele citate de FT.

Premierul a cerut Trezoreriei şi ministerului Transporturilor să prezinte până în toamnă variante de privatizare a drumurilor. Ministrul Finanţelor, George Osborne, preferă ca reţeaua de drumuri să fie concesionată pe termen lung, pentru a permite guvernului să evite folosirea termenului “privatizare”.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *