Gafele delegaţiei României la Consiliul European

Premierul ţării şi-a luat singur dreptul de a reprezenta interesele naţionale, ignorând decizia Curţii Constituţionale care reconfirma acest drept şefului statului.

Acesta a fost tonul majorităţii relatărilor din presa internaţională referitoare la „telenovela rumana”, aşa cum ştiau jurnaliştii spanioli, despre scandalul delegaţiilor României la acest summit, scrie Adevarul.ro.

Prima gafă a fost transferul conflictului politic intern la Bruxelles, preluat de grupurile politice europene şi liderii lor. Ponta intră extrem de tensionat în summitul Partidului Socialiştilor Europeni, reuniune de dinaintea oricărui Consiliu European. Nu ştia la acel moment dacă Băsescu va veni sau nu. Iese „calmat” şi „împăciuitor” după ce are o discuţie cu şefii săi politici de la Bruxelles, austriacul Hannes Swoboda şi neamţul Martin Schulz.

La intrarea în Consiliul European, unde toţi liderii UE vorbesc despre ce vor susţine ca reprezentanţi ai ţărilor lor la reuniune, Ponta este „alergat” de întrebările legate de reconfirmarea demisiei în cazul dovezii plagiatului.

Seara şi noaptea primei zile de summit aveau să arate că, în delegaţia României, stânga nu ştia prea bine ce face dreapta. Premierul dorea să dea declaraţii doar pe politica externă, şeful diplomaţiei împărţea explicaţii paralele despre cum a fost blocată delegaţia Cotroceniului la summit. Andrei Marga, ministrul român de Externe, a fost incapabil să prezinte agenda oficială a ţării la Consiliul European, scrie „The Economist”, care arată cum un scandal politic intern a ajuns subiectul principal al României la un summit crucial, menţionând şi faptul că importanţa cuvântului pe care Bucureştiul îl are de spus în afacerile europene este nesemnificativă.

Întrebat despre corespondenţa cu Cotroceniul, blocată de MAE, după ce toată documentaţia apare în presă, Marga, detaşat pentru aproape o oră, în direct, la Antene, e fericit că presa îl bagă în seamă. Urmează tirul întrebărilor despre delegaţia lui Băsescu. Încurcat, Marga se sustrage din poveste şi trece la diateza reflexivă: „Dacă nu s-a primit, nu avea ce să se trimită”.

Blogul „Financial Times” dedicat summitului de la Bruxelles menţionează situaţia în care au fost puşi diplomaţii români. „Această dispută a creat o criză diplomatică şi chiar de carieră pentru ambasadorul ţării la UE, care a ajuns la aeroport fără să ştie pe cine întâmpină, sau cui să înmâneze permisul de participare la summit”, scrie corespondentul FT.

Sursa: Adevarul.ro (B.Toma)
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Gafele delegaţiei României la Consiliul European

  1. Pingback: Traian Basescu reprezinta din nou Romania la Consiliul European din 18-19 octombrie | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *