Gandul.info: Cine e şi ce face Mihail Dumitru, românul care are pe mână un buget de 50 de mld euro

Gândul va prezenta, în zilele următoare, câţiva români despre care “ţara” ştie mai puţin, dar care se află în poziţii-cheie de decizie în cadrul Comisiei Europene. Cu toţii au avut acelaşi parcurs până să ocupe un post de conducere la Comisie: foarte mulţi ani de experienţă şi până la nouă luni de probe şi interviuri la Comisia Europeană. Acum, au puterea de a influenţa mersul Uniunii Europene, iar politicile pe care le creează ei ne afectează pe toţi. Oficial, aceşti funcţionari din vârful Comisiei Europene nu reprezintă ţara. Cu toate acestea, fiecare dintre ei ne-a mărturisit că simte că face un bine României.

Primul dintre românii cel mai bine plasaţi în CE prezentaţi de Gândul este Mihail Dumitru, om care are pe mână 50 de miliarde de euro.

Mihail Dumitru este directorul Programelor de Dezvoltare Rurală, o direcţie care aparţine de Directoratul General (DG, echivalentul unui minister naţional) de Agricultură şi Dezvoltare Rurală. A fost printre primii români care au lucrat cu Comisia Europeană, ceea ce se întâmpla la jumătatea anilor ’90. Mihail Dumtru a fost, pentru mai puţin de un an (decembrie 2009- septembrie 2010), ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Se mândreşte că, în afară de funcţia de la Minister, a obţinut fiecare post în urma unor concursuri. Aşa a ajuns, în ianuarie 2011, director la Comisia Europeană, după luni de zile de probe în care a reuşit să eclipseze peste 100 de contracandidaţi. Acum, gestionează programe de 50 de miliarde de euro, adică echivalentul a 35% din PIB-ul României.

Interviul cu Mihail Dumitru AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *