Generalul roman Corneliu Alexandru, rasplatit de Austria cu Meritul de Onoare in Argint

Unul dintre cei mai experimentati si apreciati ofiteri ai Ministerului de Interne, generalul Corneliu Alexandru, fost Director al Directiei Generale de Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, a primit Marele Ordin de Onoare în Argint, pentru Merite aduse Republicii Austriei.  Ceremonia a avut loc la resedinta ambasadorului Austriei la Bucuresti, Dr. Martin Eichtinger.

Aprecierile de care s-a bucurat Dr. Corneliu ALEXANDRU, aflat in avangarda integrarii europene, din perspectiva Afacerilor Interne, in prezent Ministru Consilier la Ambasada României de la Berlin, se regasesc in discursul Ambasadorului Austriei Dr. Martin Eichtinger, pe care il puteti citi in continuare.

“Îmi este o bucurie personală și nouă tuturor de la Ambasadă o mare onoare, faptul că dumneavoastră, mult stimate domnule Ministru Consilier, dragă domnule Dr. Alexandru ați călătorit de la Berlin la București pentru a primi această distincție mult meritată.

Marele Ordin de Onoare în Argint vă este acordat, stimate domnule Ministru Consilier de către Președintele Federal al Austriei pentru merite aduse Republicii Austria.

Suntem însă conștienți de faptul că onorăm o personalitate a cărei activitate este de importanță majoră atât pentru Austria, cât și pentru patria sa, România.

Domnul Dr. Corneliu Alexandru, fost Chestor Principal și Director General pentru Afaceri Europene și Relații Internaționale în cadrul Ministerului Internelor și al Administrației, în prezent Ministru Consilier la Ambasada României de la Berlin s-a născut la 29 septembrie 1958. Formarea sa profesională a desăvârșit-o la Universitatea Politehnică din București în anul 1995 prin obținerea gradului academic de doctor în științele tehnice.

Începând cu 1993 domnul Dr. Alexandru a condus în calitate de șef de serviciu biroul pentru Protecție Internă al Direcției Generale de Informare și Protecție Internă al Ministerului de Interne. Între 1997 și 1999 a fost șef de serviciu în cadrul Oficiului Național pentru Refugiați în cadrul Ministerului de Interne. În perioada 1999 – 2001 a activat în funcția de director adjunct al Oficiului Național pentru refugiați iar din anul 2001 până în 2009 a fost director general al Direcției Generale pentru Integrarea Europeană, mai apoi Afaceri Europene și Relații Internaționale. În această poziție, în care a purtat titlul de chestor principal, a fost întotdeauna cel mai de seamă și de nădejde partener de discuție al Austriei.

Stimate doamne, stimați domni!

Prin angajamentul domniei sale, colaborarea bilaterală între Austria și România în toate domeniile de competența Ministerului de Interne au putut fi îmbunătățite și intensificate semnificativ în ultimii ani.

Prin aportul său, prin influența sa pozitivă și prin ideile sale au putut fi semnate un plan bilateral de acțiune și un „Memorandum of Understanding” între Austria și România, ele constituind instrumentele esențiale ale excelentei noastre colaborări bilaterale cu privire la combaterea criminalității transfrontaliere.

Mai mult decât atât, domnul Dr. Alexandru a reacționat la toate solicitările austriece, iar profesionalismul și ajutorul domniei sale au fost întotdeauna un element important al excepționalei noastre colaborări bilaterale.

Recent s-a implicat pentru susținerea intensivă a Austriei cu ocazia campionatului EURO 2008. Măsurile care au fost luate, cum ar fi trimiterea de agenți români de poliție la Viena, au constituit un factor important pentru menținerea siguranței pe tot parcursul a EURO 2008.

Domnul Dr. Alexandru, prin preluarea noii sale funcții de Ministru Consilier la Ambasada României de la Berlin, a acceptat o nouă mare provocare în cadrul european, având astfel posibilitatea de a aplica vasta sa experiență în eforturile referitoare la integrarea europeană. Pentru binele României, a Uniunii Europene și implicit al Austriei.

Stimate doamne, stimați domni!

Ordinul pe care vi-l înmânez dumneavoastră, stimate domnule Ministru Consilier, în numele domnului Președinte Federal simbolizează recunoașterea pe care vi-o aduce Republica Austria pentru prietenia pe care i-o purtați. Sper, ca în curând să fiți în măsură să îl purtați la un bal în Viena sau Berlin.

Citesc acum decretul de acordare a Președintelui Federal al Austriei, domnul Dr. Heinz Fischer și scrisoarea de felicitare a Ministrului de Interne, doamna Maria Fekter.

Președintele Federal

al Republicii Austria

certifică prin prezenta, în exercitarea drepturilor sale conferite prin constituție,

prin hotărârea din 19 ianuarie 2009 conferirea Marelui Ordin de Onoare în Argint pentru Merite aduse Republicii Austria Domnului  General de poliție Dr. Corneliu Alexandru, Director al Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul Ministerului Administrației și Internelor al României.

Viena, 19 ianuarie 2009

Domnului General de Poliție

Dr. Corneliu Alexandru

Viena, martie 2009

Mult stimate domnule General de Poliție Dr. Alexandru!

În baza hotărârii din data de 19 ianuarie 2009 domnul Președinte Federal v-a acordat Marele Ordin de Onoare în Argint pentru Merite aduse Republicii Austria.

Am deosebita plăcere de a vă aduce aceasta la cunoștință și a vă transmite sincerele mele felicitări. Am onoarea să vă acord Marele Ordin de Onoare în Argint pentru Merite aduse Republicii Austria”.

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Generalul roman Corneliu Alexandru, rasplatit de Austria cu Meritul de Onoare in Argint

  1. Anca Pristavu 21/10/2009 at 18:52

    Multe felicitari pentru aceasta recunoastere internationala!

    Reply
  2. M. Stroe 26/10/2009 at 11:13

    Sincere felicitari. Sunt convins ca vor urma alte decorari, ca urmare a recunoasterii meritelor si contributiei la integrarea Romaniei in UE, in special la negocierea pe cap.24. Inca o data sincere felicitari

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *