Germania critică “egoismul național” al lui Donald Trump din discursul de la ONU: Deviza “Statul nostru primul” descrie lumea ca pe o arenă în care fiecare luptă împotriva tuturor

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a atras atenția statelor asupra pericolului pe care îl implică concentrarea pe interesele naționale, fiind o aluzie la discursul pe care l-a avut președintele Statelor Unite, Donald Trump, în fața liderilor prezenți în cadrul reuniunii celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU de la New York, dar și la sloganul folosit recurent de acesta, “Să facem America măreață din nou”. Gabriel a făcut apel, de asemenea, la o abordare diplomatică pentru rezolvarea problemei nord-coreene, fiind, de altfel, o poziție similară cu cea a cancelarului german, Angela Merkel în această chestiune, informează Deutsche Welle.

Foto: Catura video Facebook/ UN Web TV

Șeful diplomației germane a avertizat ieri, în cadrul discursului său în fața Adunării Generale a ONU, asupra “egoismului național” în politica mondială.

Această viziune descrie lumea ca pe o arenă, un fel de teren de luptă, în care fiecare luptă împotriva fiecăruia și în care fiecare trebuie să îți afirme propriile interese, fie singur, fin în alianțe de conveniență“, a precizat Sigmar Gabriel.

Deviza “Statul nostru primul” nu conduce decât la mai multe confruntări naționale și la mai puțină prosperitate. În final, nu vor fi decât perdanți“, a completat acesta, făcând aluzie la deviza îndelung repetată a președintelui american, Donald Trump, “Să facem America măreață din nou”.

“Am învățat că nu motto-ul “Germania pe primul loc” a făcut țara noastră să fie puternică și prosperă. Dimpotrivă, doar deviza “responsabilitatea europeană și cea internațională pe primul loc” a fost cea care a adus pacea și prosperitatea germanilor”, a completat Sigmar.

Ministrul german de Externe a făcut, de asemenea, apel la cooperare privind dosarul nord-coreean, salutând noile sancțiuni impuse Phenianului de către Consiliul de Securitate ca urmare a testelor balistice, solicitând “folosirea tuturor mijloacelor diplomatice pentru a detensiona situația și pentru a găsi un punct de plecare pentru soluții pe termen lung”.

În cadrul unui interviu oferit pentru Deutsche Welle, cancelarul german Angela Merkel a precizat miercuri că nu este de acord cu amenințarea și presiunea pe care SUA le exercită asupra Coreei de Nord, considerând că o soluție militară nu este cea mai bună cale de a rezolva situația.

“Sunt împotriva unor astfel de amenințări”, a declarat Merkel când a fost întrebată de jurnaliști despre remarcile lui Donald Trump din cadrul Adunării Generale a ONU.

“Considerăm că orice soluție militară este total nepotrivită și insistăm asupra unei soluții diplomatice”, a mai precizat cancelarul Germaniei.

Într-un discurs susţinut marţi în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, preşedintele american Donald Trump a afirmat că va „distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma „misiunea sinucigaşă” de a ameninţa Statele Unite.

Liderul de la Casa Albă le-a mulțumit Chinei și Rusiei că s-au alăturat celorlalți membrii ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a impune noi sancțiuni economice la adresa regimului de la Phenian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.