Germania: Curtea Constitutionala interzice deciziile secrete legate de masurile de salvare in Zona Euro

Judecatorii Curtii Constitutionale din Germania au declarat marti ilegala mini-comisia de deputati constituita de Bundestag pentru a decide rapid si in secret masurile de salvare din Zona Euro, cu o singura exceptie – cumpararea de obligatiuni suverane pe piete, relateaza AFP, potrivit HotNews.ro.

Judecatorii Curtii Constitutionale din Karlsruhe (sud) au considerat ca existenta acestui organism redus format din noua membri violeaza drepturile celorlalti 611 parlamentari si constituie “un tratament inechitabil” in privinta  acestora, a precizat presedintele Curtii, Andreas Vosskuhle.

Politica bugetara “tine de raspunderea Bundestagului in intregimea sa”, a spus Vosskuhle.

O singura exceptie a fost consimtita de judecatori: deciziile de cumparare de obligatiuni suverane pe piete. Pentru acest caz, curtea a retinut argumentul necesitatii confidentialitatii si a cofirmat legalitatea mini-comisiei.

Bundestagul, camera inferioara a parlamentului german, a creat in octombrie 2010 un grup de noua deputati, toti membri ai comisiei pentru Buget, insarcinati cu adoptarea deciziilor rapide la solicitarile partenerilor europeni.

Ei urmau sa ia decizii, in cazul unor urgente, asupra utilizarii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), mecanismul de salvare al Zonei Euro creat in 2010.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: katholische-akademie-freiburg.de

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *