Germania europeană într-o Europă unită

RomaniaLibera.ro prezintă opiniile ministrul german de Externe Guido Westerwelle şi ale foştilor Miniştri germani de Externe Hans-Dietrich Genscher, Klaus Kinkel şi Walter Scheel

”Europa străbate turbulenţe grele. Dintr-odată, ca urmare a unor împovărări suplimentare datorate crizei financiare şi bancare, politica datoriilor de stat practicată ani de-a rândul a devenit „nesustenabilă”, în adevăratul sens al cuvântului. Urmările sunt fatale: îndoieli legate de bonitatea unor state datornice şi o scădere a încrederii în acţiunea fermă şi eficientă a Europei unite.

Situaţia este gravă. Cu atât mai mult,  se impune, pe cale de consecinţă, o abordare serioasă şi responsabilă în procesul decizional privind drumul pe care îl vom urma în viitor. Unii nu se pot împăca cu solidaritatea demonstrată faţă de statele din zona euro aflate în dificultăţi de plată. Încrederea cetăţenilor în proiectul european a avut de suferit. Se resimte din ce în ce mai puternic dorinţa unei soluţii simple, a unei aşazise linii trase cu fermitate. Mai recomandabile sunt însă cumpătarea, discernământul.

Dacă aruncăm o privire asupra intereselor germane, putem observa că a devenit deja o cutumă ca intereselor germane să le fie contrapuse interesele europene, ca şi cum acestea ar fi două lucruri diferite, pe alocuri contrastante. Într-adevăr, nu tot ce se gândeşte şi se propune la Bruxelles merită acordul nostru imediat şi deplin. Şi totuşi, punctul principal rămâne faptul că masa comună de la Bruxelles, în jurul căreia se adună cele 27 de ţări membre ca parteneri egali în căutarea unui compromis echilibrat între propriile interese, continuă să fie în mod deosebit în interesul german. Maşinăria compromisurilor de la Bruxelles este cea care asigură marii Germanii, cu poziţia sa în centrul continentului, încrederea şi prietenia numeroşilor săi vecini şi parteneri europeni. Acest bun măreţ este cel puţin la fel dacă nu chiar mai important decât enorma piaţă internă europeană cu cele 500 de milioane de cetăţeni ai săi de pe urma cărora noi, ca naţiune exportatoare numărul unu în lume, profităm în mod deosebit.

Proiectul european rămâne, prin urmare, baza politicii externe germane, dar parcurge o fază a unor provocări extraordinar de serioase, având nevoie de un simţ deosebit al responsabilităţii atât din partea noastră, cât şi din partea partenerilor noştri europeni. Având în vedere trecutul nostru, nouă, germanilor, ne revine o răspundere anume, fie că ne place sau nu.

Nu trebuie să ne pierdem busola în furtunile generate de actuala criză, obiectivul nostru a fost,
este şi va fi o Uniune Politică a Europei, cu graniţe deschise, cu un stil de viaţă european atrăgător, cu putere de atracţie culturală, dinamism economic şi  carismă politică. În acest scop, trebuie să ştim să îmbinăm astăzi soliditatea şi solidaritatea într-un mod înţelept.

Viitorul nu va fi unul bun pentru ţara noastră fără unitatea europeană. Viitorul nu va fi bun pentru vecinii noştri fără o Germanie europeană. Această lecţie nu era valabilă doar în timpul Războiului Rece, ci este valabilă şi astăzi. Ea ar trebui să determine şi mâine cursul politicilor noastre europene”.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: beautifullycomplex.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *