Germania: Noi negocieri cu Rusia pe tema conflictului transnistrean

Germania şi Rusia caută o soluţie la conflictul din Transnistria, în cadrul unei reuniuni, miercuri, la care vor participa oficiali moldoveni şi transnistreni, în oraşul Rottach-Egern din Bavaria.

Alegerea acestui loc izolat de la graniţa Germaniei cu Austria a fost deliberată, susţine parlamentarul german conservator Manfred Grund, preşedintele Forumului germano-moldovean. “Nu trebuie să facem public chiar totul”, a declarat el pentru Deutsche Welle, adăugând că este nevoie de încredere şi că acest conflict nu poate fi rezolvat în opoziţie cu Rusia.

Alegerea Germaniei ca loc de desfăşurare a discuţiilor, care se vor întinde pe parcursul a trei zile, nu este întâmplătoare, ea fiind o consecinţă a întâlnirii de la castelul Meseberg din apropiere de Berlin, în iunie 2010, dintre cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în urma căreia cei doi lideri au convenit să colaboreze în vederea găsirii unei soluţii pentru acest conflict.

Discuţiile de la Meseberg s-au concentrat pe o nouă arhitectură de securitate pentru Europa, a declarat Grund. “Nu au fost încheiate acorduri; dar atmosfera a fost cea interesantă”, a explicat el. Merkel a propus să se aleagă Transnistria drept “exemplu concret” pentru a se încerca nişte “progrese tangibile”.

Întâlnirea de la Rottach-Egern este a doua din Germania în decurs de un an, după ce în septembrie 2011 politicienii moldoveni şi cei transnistreni s-au întâlnit la Bad Reichenhall.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  jos-comunismul.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *