Germania presează Grecia să renunţe la controlul asupra politicii bugetare

Germania vrea ca Grecia să cedeze controlul asupra deciziilor privind taxele şi cheltuielile unui “comisar pentru buget”, iar aceasta să fie o condiţie pentru al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, potrivit unei copii a propunerii, obţinută de Financial Times, informeaza Mediafax.

Introducerea unei astfel de măsuri ar reprezenta o extindere fără precedent a controlului UE asupra statelor membre. Noul comisar ar avea puterea de a bloca prin “veto” decizii luate de guvernul elen, dacă acestea nu sunt conforme cu ţintele stabilite de creditorii internaţionali.

Noul administrator, numit de alţi miniştri de Finanţe din zona euro, va avea responsabilitatea de a supraveghea “toate marile sectoare de cheltuieli” ale guvernului de la Atena.

“Consolidarea bugetară trebuie pusă sub un control strict. Având în vedere rezultatele dezamăgitoare de până acum în respectarea obiectivelor, Grecia trebuie să accepte transferul suveranităţii bugetare la nivel european pentru o anumită perioadă de timp“, se arată în document, potrivit Mediafax.

Planul german a circulat vineri după-amiază în rândul oficialilor din ministerele de Finanţe ale statelor zoneieuro membre ale “grupului de lucru” şi subliniază nivelul neîncrederii dintre Grecia şi partenerii săi din UE.În pofida numirii economistului Lucas Papademos ca premier tehnocrat anul trecut, percepţia asupra Greciei a continuat să se înrăutăţească în UE. Oficialii europeni afirmă, în particular, că s-a făcut prea puţin în privinţa reformei sectorului public în mandatul lui Papademos.

Pentru mai multe informatii, accesati Mediafax.ro.

Sursa foto: feltor.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *