Germania refuză creșterea fondului de urgență al UE la 1000 mld euro. Wolfgang Schäuble: mecanismele de siguranță nu ar trebui să depășească 800 mld euro

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a respins de facto joi seara ideea apărată de Franţa şi OCDE referitoare la un fond de salvare pentru zona euro în valoare de 1.000 miliarde de euro, în ajunul unei reuniuni, ce se anunţă tensionată, transmite AFP, potrivit Capital.ro.

Incluzând împrumuturile deja acordate şi pe cele promise de Europa ţărilor aflate în dificultate, la diverse termene, şi adăugând Mecanismul european de stabilitate (MES) ce va fi activat în iulie, se ajunge la un sistem de apărare împotriva crizei de circa ‘800 de miliarde euro’, a afirmat el în prezenţa jurnaliştilor.

“Avem fonduri noi de 500 miliarde euro disponibile, alături de programele deja convenite pentru Irlanda şi Portugalia şi de noul program pentru Grecia. Este vorba despre aproximativ 800 miliarde euro. Cred că este suficient”, a spus Schaeuble, prezent joi seara la o întâlnire la Universitatea din Copenhaga.

‘Consider că este vorba despre o soluţie bună pe care trebuie să o apărăm cu toţi, astfel încât să convingem pieţele financiare’, a declarat Schäuble. Vineri, în capitala daneză, el va discuta despre acest subiect cu omologii săi din zona euro.

Sistemul de protecţie este oarecum asemănător armamentului nuclear pe plan militar, nu este fabricat pentru a fi folosit, ci numai pentru descurajare‘, a explicat la Paris ministrul francez al economiei, François Baroin, citat de AFP.

Sursa articol: Capital.ro
Sursa foto: enwtheite.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *