GfK: Campania electorală a crescut gradul de încredere al românilor faţă de 2011

Mai puţin de 30% dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în următoarele 12 luni, iar aproape un sfert se aşteaptă chiar să aibă o situaţie mai bună, ceea ce arată o îmbunătăţire a gradului de încredere, în principal pe fondul campaniei electorale, potrivit GfK.

În luna mai, indicele de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK a înregistrat cea mai mare valoare de la debutul crizei. Numărul neîncrezătorilor s-a redus de la 61% acum un an la 50% în prezent, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare, potrivit Gandul.info.

“Dacă în mai 2011, aproape patru din zece dintre cei chestionaţi credeau că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi în următoarele 12 luni într-o mai mică sau mai mare măsură, la distanţă de un an doar 27% mai cred acest lucru, în vreme ce 24% se aşteaptă ca situaţia lor chiar să se îmbunătăţească şi 42% să rămână la fel ca în prezent. Comparând starea lor financiară prezentă cu cea din urmă cu un an, doar jumătate dintre cei chestionaţi afirmă că aceasta s-a degradat, faţă de 64% care considerau acest lucru în mai 2011, iar 11 procente afirmă că trăiesc mai bine decât în mai 2011”, reiese din barometru.

Şi în privinţa situaţiei economice generale a ţării se simte o îmbunătăţire, în condiţiile în care anul trecut 80% dintre cei chestionaţi nu credeau că economia merge bine, iar în prezent ponderea acestora s-a redus la 65%. Doi din zece români văd chiar o îndreptare a situaţiei economice în următoarea perioadă.

“Ca de obicei în perioada campaniilor electorale din ultimii ani, promisiunile oamenilor politici au un efect foarte convingător asupra românilor, iar aceasta se traduce în creşterea indicatorului de încredere”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Oamenii sunt mai încrezători şi în stabilitatea locurilor de muncă, având în vedere că doar 58% dintre români cred că şomajul va creşte în decursul acestui an, cu 10 procente mai puţin decât în mai 2011.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.

Mai multe informaţii AICI.

Foto: perfublog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *