GfK România: Românii cumpără mai puţin, dar cheltuie mai mult

Cheltuielile pentru bunuri de larg consum s-au majorat anul trecut, în lei, cu 5,4% faţă de 2010, dar creşterea a fost generată în principal de inflaţie, volumul scăzând cu circa 1%, informează compania de cercetare a pieţei GfK România, potrivit Adevarul.ro.

Segmentul produselor alimentare a crescut cu 12% în valoare, influenţat în special de creşterea preţurilor. Un trend ascendent au avut şi vânzările de produse de îngrijire personală şi de întreţinere a locuinţei, cu majorări de 7%, respectiv 6%.

Contrar tendinţei generale, cheltuielile pentru băuturi (sucuri, cafea, bere, apă) au fost mai mici cu 2% faţă de anul precedent.

“Chiar dacă gospodăriile achiziţionează aceste produse cu o frecvenţă mai mare (în special apa minerală), valoarea medie pe act de cumpărare este mai mică cu aproximativ 6%”, se arată într-un comunicat al GfK.

Băuturile răcoritoare carbogazoase se numără printre categoriile cu cele mai mari scăderi în volum (-9%), urmate de ciocolata tablete (-8%) şi cafeaua măcinată (-6%). Iaurtul are în continuare o rată de creştere ridicată (4-6%), dar la creşteri de două cifre ajung doar articolele pentru îngrijirea locuinţei (produse universale pentru curăţenie +10%, produse pentru spălat geamuri +13%).

La nivelul întregii ţări, comerţul modern câştigă teren în dauna celui tradiţional, fiind responsabil pentru 48% din cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (faţă de 45% în 2010). Cele mai dinamice tipuri de magazine au fost anul trecut hipermarketurile şi supermarketurile, care au înregistrat creşteri de 16%, respectiv 14% în valoare, în special datorită atragerii unui număr mai mare de cumpărători.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 de categorii de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 2.200 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *