30 noiembrie, ora 13. Premiera europeana: Glosar privind Tratatul de la Lisabona

glosarlisabonaDocument cheie al Uniunii Europene, Tratatul de la Lisabona va intra, in curand, in vigoare. Odata cu el, Uniunea Europeana devine mai puternica, mai coerenta, mai aproape de cetatenii ei. Cum? O parte din raspunsul la aceasta intrebare il putem afla intelegand exact termenii si institutiile mentionate in Tratat.

Institutul European din Romania, inainte ca toate statele membre sa fi ratificat Tratatul, a purces, prin intermediul specialistilor de la Directia Coordonare Traduceri, la intocmirea unui Glosar al termenilor acestui document, in limbile romana, engleza si franceza. Este numai inceputul, pentru ca, asa cum anunta comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban, prezent la lansarea Glosarului, alaturi de seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Excelenta Sa, Niculae Idu, initiativa a fost primita cu entuziasm la Bruxelles, unde se pare ca se va decide extinderea Glsoarului la toate cele 23 de limbi oficiale de la nivelul UE.

Despre Glosar, proprietatea termenilor si institutiile europene, puteti afla mai multe urmarin emisiunea Calea Europeana de luni, 30 noiembrie, ora 13, in reluare dupa miezul noptii, pe B1 TV. Invitatii mei sunt doamna Mariana Bara, din cadrul IER si doamna Ioana Vintila Radulescu, director adjunct al Institutului de Lingvistica. Prin telefon, vor interveni domnul profesor Augustin Fuerea si doamna europarlamentar Ramona Manescu.

Puteti participa si dumneavoastra la emisiune, postand intrebari si opinii pe site, pe e-mail sau telefonand in timpul emisiei.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *