Granturi de 660 mil. euro pentru 284 de cercetători, acordate de Consiliul European pentru Cercetare

500_Euro_BanknotenGranturi de 660 de milioane de euro vor fi acordate unui număr de 284 de cercetători din 18 ţări, în cadrul noului ciclu de finanţare al Consiliului European pentru Cercetare (CEC), informează Comisia Europeană într-un comunicat remis presei.

Cu ocazia celui de al şaselea şi ultim concurs de granturi pentru cercetătorii confirmaţi, organizat în cadrul celui de al şaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), CEC va oferi granturi individuale de până la 3,5 milioane euro, pentru proiecte pe teme ca explorarea limitelor vieţii pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ţinti celulele canceroase, utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienţii cu cataractă, dar şi îmbătrânirea populaţiei în ţările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societăţile capitaliste.

În cadrul prezentului apel, candidaţii selecţionaţi sunt de 27 de naţionalităţi diferite, cei mai numeroşi fiind britanici, germani, francezi, olandezi şi italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de instituţii din 18 ţări diferite din Spaţiul European de Cercetare (SEC): Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Italia, Israel, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Spania, Elveţia, Belgia, Austria, Grecia, Cehia şi Ungaria. Din aceste ultime trei ţări a fost selectat câte un cercetător.

Pentru prezentul concurs, CEC a primit puțin peste 2 400 de cereri, ceea ce reprezintă o ușoară creștere (4,5%) față de anul trecut. Datorită granturilor CEC, oamenii de știință selectați în urma apelului vor putea să își formeze propriile echipe de cercetare, implicând aproximativ 1 200 de doctoranzi și postdoctoranzi în aceste echipe finanțate de CEC.

Granturile pentru cercetătorii confirmați sunt atribuite unor cercetători de înalt nivel consacrați, de orice naționalitate sau vârstă, independenți din punct de vedere științific și cu un profil și rezultate de cercetare recente care îi identifică drept lideri în domeniul sau domeniile lor. CEC finanțează, de asemenea, tineri cercetători de înalt nivel aflați la începutul carierei (ERC Starting Grants) și oameni de știință de top deja independenți (ERC Consolidator Grants).

Detalii AICI.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *