Grecia: 1000 de firme intră în faliment în fiecare săptămână

Criza prin care trece sectorul bancar din Grecia a lovit în plin întreprinderile mici şi mijlocii. Mai nou, circulă zvonuri despre naţionalizarea unor mari grupuri bancare, prezente şi în România, scrie Adevarul, în pagina sa electronică.

În ciuda aparentului calm instaurat după restructurarea datoriei publice a Greciei şi după acordarea unui nou împrumut de urgenţă, în valoare de 130 de miliarde de euro, de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană, economia elenă continuă să fie pândită de riscuri majore.

Combinate cu efectele programului draconic de austeritate dictat de creditorii internaţionali, aceste dezechilibre îşi pun deja amprenta asupra cetăţeanului şi a societăţii. De la începutul acestui an, în fiecare săptămână au declarat falimentul câte 1.000 de societăţi şi întreprinderi elene, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE).

„Grecia se confruntă cu o criză economică şi socială fără precedent care se reflectă în situaţia IMM-urilor: şase din zece întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) au înregistrat o scădere a veniturilor în 2011 şi 150.000 de locuri de muncă au fost pierdute”, se arată într-un comunicat emis de CE cu ocazia vizitei la Atena a comisarului european pentru Industrie, Antonio Tajani.

Băncile elene deţin obligaţiuni guvernamentale de aproximativ 45 de miliarde de euro, valoare ce a scăzut de la peste 100 de miliarde de euro în urma procesului de restructurare prin conversie de obligaţiuni (titlurile existente au fost înlocuite cu unele noi, cu scadenţe mai mari şi dobânzi mai mici).

Multe instituţii de creditare nu vor supravieţui însă acestor pierderi, avertizează economiştii. Deja, se ia în calcul şi posibilitatea naţionalizării principalelor patru grupuri bancare elene. Acestea au nevoie de recapitalizare, însă nu se pot împrumuta de pe pieţe. Principalele două partide politice elene discută deja cu reprezentanţii FMI, UE şi cu bancheri pentru ca statul să ofere de la buget aceste fonduri, iar instituţiile ar urma să intre sub controlul guvernului, potrivit cotidianului elen „Ekathimerini”.

Toate cele patru bănci care ar putea avea nevoie de fonduri publice şi care ar intra astfel sub controlul statului sunt prezente şi în România: National Bank of Greece prin Banca Românească, Alpha Bank prin Alpha Bank România, Eurobank EFG prin Bancpost şi Piraeus Bank prin Piraeus Bank România.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  greecepictures.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.