Grecia a preluat presedintia UE. Ce priorități au elenii

greece flag wikimediaGrecia a preluat miercuri preşedinţia semestrială a UE, în timpul căreia vor avea loc alegeri europene, la sfârşitul lui mai.

“Grecia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene cu un puternic simţ al responsabilităţii faţă de partenerii săi europeni şi de toţi cetăţenii europeni”, a declarat într-un comunicat ministrul de Externe Evangelos Venizelos, potrivit Mediafax.

Priorităţile preşedinţiei elene vor fi prezentate Parlamentului European de premierul Antonis Samaras la 16 ianuarie. Lansarea oficială a preşedinţiei elene va avea loc la 28 ianuarie, când la Atena se vor afla toţi cei 28 de comisari europeni.

Eforturile Greciei pentru următoarele luni se vor concentra în zonele de redresare economică, ocuparea forței de muncă, coeziunea, mobilitatea cetățenilor UE și securitatea internă și externă a Uniunii. Moneda euro este un element fundamental al proiectului de integrare europeană, iar Grecia își propune drept prim pas progrese concrete privind uniunea bancară, se arată pe site-ul Consiliului.

Președinția greacă își va concentra eforturile în evidențierea aspectelor pozitive ale migrației și beneficiile acesteia în ce privește migrația. În același timp, se au în vedere măsuri pentru a combate probleme ale economiei provenite din migrația ilegala.

Grecia îi succedă Lituaniei şi va preda ştafeta Italiei în iulie.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.