Grecia amână din nou acordul politic

Politicienii din Grecia vor încerca din nou miercuri să se pună de acord în privinţa măsurilor de austeritate şi reformelor cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul unui nou acord de ajutor extern, în timp ce liderii din zona euro par tot mai nemulţumiţi de întârzierile Atenei, scrie Mediafax.ro.

Guvernele din zona euro şi miniştrii cabinetului condus de Lucas Papademos au dat mai multe termene limită partidelor din Parlamentul elen, care au trecut însă fără ca liderii politici de la Atena să-şi ia angajamente ferme că vor implementa măsurile cerute de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană indiferent de rezultatul alegerilor din aprilie.

Fără garanţii că politicienii din Grecia vor aplica măsurile, partenerii din zona euro au indicat că nu vor semna un nou acord de finanţare externă, care să ajute statul elen să evite falimentul şi să se finanţeze în condiţii acceptabile timp de încă doi ani.

Liderii coaliţiei evită însă să se grăbească în acest sens, din cauza temerilor că ar putea pierde capital electoral la alegerile din aprilie. Liderii din zona euro au lansat numeroase apeluri la urgentarea negocierilor politice de la Atena, avertizând că Grecia va intra în faliment în martie dacă nu va primi ajutorul extern necesar pentru a refinanţa obligaţiunile de 14,5 miliarde euro care vor ajunge la maturitate la jumătatea lunii.

Invocând interesul naţional, politicienii spun că vor mai întâi să se asigure că măsurile cerute de creditorii externi sunt constituţionale şi vor scoate ţara din criză.

Printre măsurile care condiţionează continuarea împrumuturilor multilaterale pentru Grecia se numără reducerea salariilor şi pensiilor din sectorul public cu 25%, dar şi numeroase modificări pe piaţa muncii care ar afecta veniturile salariaţilor din sectorul privat.

Principalele sindicate din sectorul public şi privat din Grecia au declanşat marţi o grevă generală de 24 de ore, paralizând activitatea din unele sectoare, precum cel maritim şi portuar, şi asigurând capacitate minimă de lucru în altele, precum transporturile, sănătatea şi educaţia.

Protestatarii adunaţi în număr mare în faţa clădirii Parlamentului din Atena au scandat “Nu condiţiilor medievale de muncă!”.

Surse oficiale europene au declarat că acordul de finanţare externă trebuie acceptat în întregime de Grecia şi aprobat apoi de guvernele din zona euro, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, toate acestea până la 15 februarie, deoarece preschimbarea de obligaţiuni menită să reducă semnificativ datoriile statului elen către creditorii privaţi necesită proceduri juridice complexe. În lipsa unui acord până la 15 februarie, procedurile legale nu vor putea fi finalizate la timp pentru ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la scadenţa din 20 martie.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  finforum.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *