Grecia decide astăzi: austeritatea sau falimentul

Parlamentul elen va vota astăzi planul de austeritate aprobat ieri de Guvernul de la Atena. În lipsa adoptării pachetul de tăieri, Grecia nu va primi următoarea tranşă de la FMI şi UE şi nici noul împrumut de urgenţă în valoare de până la 140 de miliarde de euro promis de finanţatorii internaţionali, informează publicaţia electronică Adevarul.ro.

Într-un discurs dramatic susţinut aseară, premierul Lucas Papademos a avertizat că Grecia se va confrunta cu consecinţe severe în cazul unei intrări dezordonate (fără cooperarea creditorilor privaţi – bănci, fonduri de investiţii) în incapacitate de plată şi că, în cele din urmă, acesta va duce la ieşirea din zona euro dacă pachetul de austeritate nu va fi aprobat de Parlament.

O intrare dezordonată în incapacitate de plată ar arunca ţara într-o aventură dezastruoasă. Ar crea condiţiile pentru haos economic de necontrolat şi erupţii sociale“, a declarat Papademos, adăugând că depozitele bancare ale cetăţenilor vo fi ameninţate, iar plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, precum şi funcţionarea şcolilor şi a spitalelor, nu va mai putea fi asigurată de către stat.

Economia Greciei se va contracta cu mai bine de 5,5% în 2012, potrivit celor mai recente prognoze. În 2013, recesiunea va continua cu o contracţie economică de 2,8%.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  topnewsevents.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *