Grecia discută la Bruxelles cum să-și reducă povara datoriei suverane

Premierul grec George Papandreou a fost primit de președintele Consiliului European la Bruxelles pentru a discuta situația din Grecia, în contextul în care un posibil faliment grec ar avea efecte negative atât pentru zona euro, cât și pentru economia globală, anunta Adevarul.ro.

Întâlnirea celor doi are loc la 10 zile înainte de consiliul european (23 octombrie) și imediat după ce misiunea creditorilor internaționali – sau așa-numita “troica”, formată din Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană – în Atena s-a încheiat, într-o notă pozitivă pentru Grecia, urmând ca în curând să se decidă dacă aceasta se califică pentru un nou împrumut internațional, în valoare de 109 miliarde de euro.

Grecia se află în discuții zilele acestea și cu liderii din zona euro în vederea reducerii eforturilor pe care aceasta e depune pentru a-și plăti datoriile, conform Reuters. Acesta se așteaptă ca deciziile luate în cadrul consiliul european din 23 octombrie și summitului G20 (grupul celor mai bogate 20 de economii din lume) de la Cannes să fie suficient de “convingătoare” și de “curajoase” pentru a pune capăt crizei și “nesiguranței care a încercuit Grecia”.

Al doilea pachet de salvare al Greciei, în valoare de 109 de miliarde de euro, implică și participarea sectorului privat la eforturile necesare pentru a achita datoriile suverane.

“Negociem în orice fel putem să reducem povara acestei datorii. Aceasta este marea negociere și aici avem și cea mai mare problemă,” a spus Papandreou miercuri (12 octombrie), citat de Reuters.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: giorgospapandreou.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *