Grecia mai are la dispoziţie doar câteva ore pentru a-i convinge pe investitorii privaţi să accepte “haircut-ul” de 50% din datoria publică

Grecia trebuie să convingă până joi seara investitorii privaţi să participe la cea mai amplă restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un eşec ar pune în pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde euro, şi ar deschide calea unui faliment haotic, scrie Mediafax, potrivit Gandul.info.

Autorităţile elene s-au înţeles cu reprezentanţi ai creditorilor privaţi (Institutul pentru Finanţe Internaţionale) ca aceştia să accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a unor obligaţiuni în valoare de 206 de miliarde de euro, însă acordul nu este angajant pentru deţinătorii de obligaţiuni. Incluzând pierderea dobânzilor viitoare şi prelungirea scadenţelor, pierderea reală pentru investitori se situează la circa 74%.

Obligaţiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lungă şi garanţii mai solide, acestea fiind însoţite şi de plata unor stimulente financiare investitorilor.

Preschimbarea va fi posibilă doar dacă Grecia primeşte un răspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care deţin obligaţiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenţa legii elene, iar dintre aceştia două treimi acceptă pierderile, potrivit Reuters.

Din punct de vedere legal, Grecia are nevoie ca cel puţin 50% din deţinătorii de obligaţiuni aflate sub incidenţa legii elene să voteze în privinţa acordului de preschimbare, altfel nu va fi întrunit cvorumul şi restructurarea va eşua.

Dintre cei care vor vota, două treimi trebuie să spună “da”. Astfel, teoretic, deţinătorii a cel puţin 33% din obligaţiunile în valoare de 177 miliarde de euro pot aproba înţelegerea. Dacă particparea la vot este de 100%, este necesar ca deţinătorii de obligaţiuni în valoare de cel puţin 118 miliarde de euro să fie de acord.

În situaţia în care sunt întrunite aceste condiţii, Grecia poate forţa, prin aplicarea clauzelor colective, preschimbarea obligaţiunilor şi reducerea datoriei în cazul tuturor deţinătorilor de obligaţiuni subscrise sub legea elenă.

Astfel, restructurarea datoriei ar putea decurge şi cu susţinerea unor investitori ce deţin obligaţiuni de numai 59 miliarde de euro.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto:  globalastrologyblog.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *