Grecia plăteşte scump jocul de-a războiul cu turcii

Criza economică gravă prin care trece statul elen a fost parţial cauzată de sumele uriaşe alocate an de an înzestrării militare, ca măsură de disuasiune în relaţia tensionată cu Ankara, publica evz.ro.

Grecia resimte acut efectele înarmării excesive la care a recurs în ultimul deceniu pentru a ţine pasul cu rivalul Turcia. Criticile în acest sens sunt tot mai dese şi virulente, într-un context economic vitreg, statul elen supravieţuind financiar graţie asistenţei externe, mai scriu acestia.

“Grecia a purtat mereu pe umeri o povară uriaşă, aceea a cheltuielilor militare. Cursa înarmării în care a intrat alături de Turcia a dus la alocarea unor bugete enorme înzestrării militare, comparativ cu produsul intern brut”, a declarat pentru EVZ Christos Ringas, jurnalist freelancer şi locotenent în rezervă în aviaţia militară elenă.

“Aceste sume arată în mod clar că, în faţa ameninţărilor percepute la adresa securităţii naţionale, guvernul grec este dispus să sacrifice bunăstarea societăţii în favoarea unui mediu stabil de securitate”, a adăugat jurnalistul.

Ringas subliniază însă că, dincolo de dezbaterile politice pe seama bugetului militar, grecii de rând nu percep sumele uriaşe alocate achiziţiei de armament ca fiind o povară financiară pentru ei.

“În pofida îngrijorărilor şi dezbaterilor de la nivelul opiniei publice legate de aceste cheltuieli ridicate, grecii de rând nu se opun în general acestor bugete militare mari pentru că le consideră o măsură necesară şi disuasivă în relaţia cu un stat vecin care a avut mereu o atitudine ofensivă faţă de Grecia”, a explicat jurnalistul.

În pofida austerităţii, presa internaţională a scris recent că Grecia a cumpărat recent 400 de tancuri M1A1 Abrams de la americani şi patru fregate de la francezi. Pentru acestea din urmă, Atena ar fi plătit peste un miliard de euro, potrivit publicaţiei germane “Der Spiegel”.

Contractul militar cu Franţa riscă să tensioneze relaţiile dintre Paris şi Berlin. Nemţii sunt iritaţi, pe de o parte, că grecii se înarmează cu banii împrumutaţi de Germania şi, pe de altă parte, că nu cumpără de la ei.

Articolul integral poate fi consultat pe evz.ro

Sursa foto: gfile.webs.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *