Grecia: Premierul Antonis Samaras s-a angajat faţă de liderii europeni să accelereze privatizările

Premierul grec Antonis Samaras s-a angajat să accelereze reformele cerute de creditorii internaţionali, având ca prioritate privatizările, scrie acesta într-o scrisoare transmisă joi liderilor europeni reuniţi la Bruxelles, potrivit Adevarul.ro.

Voi accelera implementarea programului, punând accent pe agenda de privatizări“, s-a angajat Samaras în această scrisoare livrată de preşedintele grec Carolos Papoulias, care îl înlocuieşte la Consiliul European de la Bruxelles. Samaras se află în perioada de recuperare după o operaţie la ochi.

El cere în schimb “o serie de modificări” la programul de austeritate, “pentru a controla şomajul fără precedent din Grecia şi pentru a opri recesiunea devastatoare de care suferă ţara de cinci ani”, conform scrisorii obţinute de AFP şi citate de Agerpres.

“Aceste modificări vor fi de asemenea necesare pentru a atinge obiectivele programului”, se arată în scrisoare.

Fondul de exploatare a patrimoniului statului, o agenţie creată la cererea creditorilor internaţionali – UE şi FMI -, a fost însărcinat cu aplicarea unui program de vânzări de active publice în valoare de 19,5 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2015 pentru a ajuta Grecia să iasă din criză.

Comisia Europeană a deplâns însă întârzierea aplicării acestui program. Numai trei miliarde de cesiuni de active au fost realizate, conform informaţiilor oferite de Bruxelles.

O misiune a troicăi UE-BCE-FMI se va afla în Grecia săptămâna viitoare, de la 3 la 12 iulie, pentru a evalua bilanţul punerii în aplicare a reformelor impuse Atenei.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.