Grecia va avea noi alegeri parlamentare după ce negocierile de formare a unui nou Guvern au eșuat

Grecia s-ar putea confrunta cu și mai multă incertitudine politică după ce partidul Noua Democrație, de centru-dreapta a eșuat în a obține susținerea partidelor de stânga pentru a forma un „guvern de salvare națională”, scrie Adevarul.ro.

„Vom avea noi alegeri luna viitoare într-o atmosferă extrem de polarizată”, a declarat un oficial guvernamental dezamăgit. Noul scrutin va avea loc, cel mai probabil, pe 17 iunie, a anunțat acesta, citat de publicația financiară „Financial Times”.

Acest lucru va duce la amânarea implementării reformelor convenite în acordul de salvare, inclusiv a implementării unui pachet de măsuri de austeritate pe termen mediu în valoare de 11,5 miliarde de euro.

Haosul politic provocat de eșecul principalelor partide susținătoare ale procesului de salvare financiară, PASOK și Noua Democrație, de a câștiga o majoritate în parlament se adaugă situației economice dezastruase. Mandatul guvernului tehnocrat al lui Lucas Papademos a luat sfârșit, acesta fiind înlocuit de un guvern interimar până la noile alegeri.

Guvernul interimar poate implementa doar măsuri nepolitice”, a declarat oficialul guvernamental, care a recunoscut că va fi extrem de dificil să implementeze cele 77 de reforme structurale separate care ar fi trebuit să fie completate până în iunie.

Situația politică pune în primejdie calendarul tranșelor de împrumut, necesare pentru ca Grecia să continue să funcționeze. În pofida unui recent transfer de 3,5 miliarde de euro pentru a acoperi urgențele financiare, țara se confruntă cu incapacitatea de a plăti pensiile, salariile și dobânzile la împrumuturile contractate luna viitoare.

Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional au avertizat că ele vor bloca tranșele viitoare până când parlamentul Greciei va aproba pachetul de măsuri de austeritate pe termen mediu, măsuri care includ reduceri de cheltuieli în sectorul sănătății și reducerea numărului de bugetari și care sunt extrem de nepopulare în cadrul electoratului și clasei politice grecești.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: depositphotos.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *