Grecii au retras 5 mld € din bănci în ultima săptămână

Grecii disperaţi şi-au retras economiile de la bănci, în ultimele zile, din cauza adâncirii crizei politice şi a temerilor privind ieşirea ţării din zona euro, au declarat surse bancare pentru Reuters, potrivit adevarul.ro.

Populaţia a retras aproximativ 5 miliarde de euro, aproape 3% din totalul depozitelor bancare, după anunţul şoc al premierului demisionar George Papandreou de săptămâna trecută, privind organizarea unui referendum privind noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, a declarat un bancher care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Am ajuns în situaţia în care clienţii au solicitat retragerea unor sume de până la 600.000-700.000 euro, de necrezut. Asta a provocat presiuni asupra sistemului bancar”, a declarat un bancher. Acesta susţine că banca la care lucrează le-a oferit clienţilor o rată a dobânzii de 7% pentru depozitele la termen pentru a-i convinge pe greci să-şi păstreze banii în conturi.

Depozitele au scăzut cu peste 21% din ianuarie 2010, când s-a adâncit criza datoriilor din Grecia, iar băncile elene au devenit dependente de finanţarea oferită de Bămcii Centrale Europene.

Oligarhii greci aşteaptă la cotitură

La această situaţie se adaugă o reţea de clanuri corupte care controlează sectoarele cheie ale economiei greceşti şi profită de haosul continuu al ţării, scrie „Financial Times”.

Vinerea trecută, în faţa Parlamentului, fostul prim-ministru, Giorgios Papandreu, şi-a exprimat în mod clar îngrijorarea cu privire la unele activităţi suspecte ale unor bănci elene. Nu putem decât spera că auditul ordonat de Troică va fi suficient de aprofundat pentru a revela adevăratele practici ale mediilor financiare, scrie pubicaţia britanică.

Fostul premier a dezvăluit de asemenea informaţii capitale despre un trafic de petrol inter-balcanic care ar costa Grecia aproape trei miliarde de euro în fiecare an. Papandreu a explicat cum afectează aceste activităţi criminale ţara, dar nu a dat numele celor implicaţi.

În faţa acestui guvern, oligarhii au reacţionat în două feluri. Mai întâi şi-au intensificat mişcările lor obişnuite de fonduri. Anul trecut de exemplu, piaţa imobiliară din Londra a înregistrat o creştere vizibilă a fondurilor din Grecia.

Şi apoi au organizat o adevărată campanie defăimătoare în mass-media – pe care o deţin – şi nu au ratat nicio ocazie de a-l ataca pe Papandreu, pe care îl cunosc ca fiind reprezentatul cel mai inflexibil al clasei politice greceşti, mai scrie „FT”.

Scopul lor este clar: ei pândesc momentul în care vor putea să năpustească asupra activelor publice pe care guvernul va trebui să le privatizeze. Cu o economie în cădere liberă de doi ani încoace, valoarea acţiunilor unor întreprinderi profitabile, precum reţeaua electrică sau loteria naţională, s-a prăbuşit.

Vara aceasta, operatorul de telecomunicaţii elen, OTE, a cedat 10% din acţiunile sale Deutsche Telekom-ului la un preţ de 7 euro pe titlu, o scădere de 75% din valoarea sa cu trei ani în urmă, notează cotidianul britanic.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: inloughborough.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *