Grecii din diaspora, îndemnaţi să pună mână de la mână pentru reducerea datoriilor statului elen

Un om de afaceri grec stabilit în Statele Unite face apel la conaţionalii săi din diaspora să contribuie la o fundaţie caritabilă al cărei scop este să cumpere şi să “ierte” obligaţiunile statului elen, notează Bloomberg, potrivit Gandul.info.

Peter Nomikos, moştenitorul unei companii în domeniul transportului maritim, a înfiinţat în Delaware fundaţia Grecia Fără Datorii, care va cumpăra obligaţiuni greceşti şi le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de îndatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.

Datoria de stat a Greciei reprezintă aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, însă obligaţiunile greceşti se tranzacţionează la preţuri cu mult sub valoarea nominală. Astfel, fundaţia poate cumpăra titluri de 25.000 de euro la un preţ de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.

Grecia Fără Datorii va cumpăra cât mai multe obligaţiuni greceşti la preţuri cât mai scăzute, ştergând apoi datoriile.

Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finanţatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adică aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajaţi ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.

Donaţiile au sosit însă şi din surse neaşteptate, notează Bloomberg. Pagina de Facebook a fundaţiei arată că peste 30% dintre donaţii au venit din Germania.

Sursa: Gandul.info
Foto:  tolimeri.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.