Grecii isi retrag toti banii din banci de teama prabusirii euro

Banca Naţională a Greciei a arătat că investitorii speriaţi de instabilitatea politică şi de colapsul economic au retras din băncile elene 12,3 miliarde de euro în septembrie şi octombrie, potrivit publicaţiei britanice “The Guardian”, informatie preluata de Adevarul.ro.

Cele mai recente cifre publicate de Banca Naţională a Greciei au arătat că, în septembrie şi octombrie, investitorii au retras nu mai puţin de 12,3 miliarde de euro din băncile locale, de teama privind incertitudinea politică şi colapsul economic.

Teodor Pelagidis, profesor de economie la Universitatea din Pireu, a declarat că “aceasta este o parte din spirala recesiunii ca urmare a unor măsuri de austeritate. Oamenii îşi dau seama că fenomenul de contagiune a ajuns la bănci şi le este frică că ar putea să-şi piardă banii din depozite. În medie, aproximativ patru-cinci miliarde de euro fug din sistemul bancar în fiacare lună”.

Publicaţia săptămânală “Proto Thema” estimează că aproximativ500.000 de greci şi-au mutat economiile în străinătate, numai în ultimele 18 luni înregistrându-se 1,2 miliarde de transferuri bancare. 

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa  foto: itplay.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *