Grecii îşi scot banii din bănci de frica ieşirii din zona euro

Cetăţenii eleni au restras 12 miliarde de euro din bănci în septembrie şi octombrie, ca rezultat al tensiunilor politice din Grecia, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale a statului, citat de „Financial Times“ si preluat de adevarul.ro.

George Provopoulos, guvernatorul băncii centrale a Greciei, a anunţat un comitet parlamentar că retragerile din sistemul bancar naţional au crescut la 5,5 miliarde de euro în septembrie, respectiv 6,5 miliarde de euro în octombrie.

Acestea au fost două luni foarte grele din cauza incertitudinii pe plan politic“, a declarat Provopoulos, care a prezentat raportul băncii centrale privind evoluţia economiei elene din prima jumătate a anului.

Per total, retragerile s-au triplat comparativ cu perioada similară a anului trecut, când suma s-a ridicat la aproximativ patru miliarde de euro, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Nesiguranţa a crescut pentru că liderii nemţi şi francezi au vorbit în public despre posibilitatea forţării Greciei de a părăsi zona euro. Oamenii au mers direct la bancă“, explică Yiannis Stournaras, directorul think-tank-ului elen IOBE.

Sursa articol: adevarul.ro
Sursa foto: econtext.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *