Grecii vor să se răzbune la alegerile din 6 mai

De la bătrânii cu pensiile tăiate până la tinerii care nu-şi găsesc de muncă, grecii se pregătesc, irascibili, pentru alegeri, hotărâţi să pedepsească Noua Democraţie şi Pasok, partidele care conduc ţara cu rândul de 40 de ani, scrie Mediafax.

Starea de nemulţumire şi nervozitate poate fi resimţită peste tot în Grecia, iar sondajele de opinie indică, cu o săptămână înainte de alegeri, că partidele dominante nu vor obţine mai mult de 40%, potrivit unui reportaj realizat de Reuters în micul oraş elen Maraton.

Georgios Pasayannis, în vârstă de 73 de ani, a lucrat timp de 40 de ani la Ministerul Apărării, perioadă în care a votat de fiecare dată cu Noua Democraţie, încrezător că formaţiunea conservatoare îi poate asigura un viitor liniştit. Acum, Pasayannis spue că nu va mai vota niciodată pentru “pungaşii ăia” sau pentru partenerii lor de coaliţie, partidul de centru dreapta Pasok. Pensia  fostului funcţionar public a fost tăiată cu o treime în cadrul programului de austeritate adoptat de executivul condus de tehnocratul Lucas Papademos şi susţinut în parlament de cele două partide. Venitul net rămas a fost diminuat şi mai mult prin creşterea taxelor existente şi aplicarea unor noi impozite.

“Tinerii suferă cel mai mult din cauza acestor bufoni. Dacă eşti tânăr în Grecia, nu ai de muncă, nu ai speranţă, nu ai nimic”, spune Vicki Karabela, 24 de ani, funcţionară la poşta din Maraton, unul dintre puţinii tineri din oraş cu loc de muncă.

Sondajele arată că principalii câştigători vor fi micile partide care se opun măsurilor dure de austeritate impuse de UE şi FMI. Noua Democraţie şi Pasok au câştigat, cumulat, 77% din voturi la alegerile din 2009, însă se estimează că vor cădea sub 40% pe 6 mai.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  hellenicnationalisticunion.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *