Grecii votează dacă vor să fie salvați de UE

Premierul elen Georgios Papandreou a anuntat luni ca noul plan de salvare a Greciei, anuntat saptamana trecuta de Uniunea Europeana, va fi supus unui referendum, potrivit jurnalul.ro. “Avem incredere in cetateni, in judecata lor, credem in deciziile lor’, le-a spus Papandreou parlamentarilor socialisti, partidul din care provine, fara insa sa ofere o data certa pentru aceasta consultare publica.

Majoritatea grecilor, 60 la suta, au reactionat negativ la noul acord european de sustinere financiara, cu 130 de miliarde de euro, a Greciei, intrucat considera ca va afecta suveranitatea tarii, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Pachetul de sprijin prevede ca bancile, fondurile de pensii si asiguratorii sa accepte o reevaluare in scadere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel incat acestea sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020. Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfarsitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimarilor.

Multi greci se tem insa ca tara lor va suporta insa o reducere a suveranitatii. Declaratia finala a summitului de saptamana trecuta mentioneaza ca reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Centrale Europene se vor afla permanent la Atena, pentru a asigura un mecanism de supraveghere imbunatatit.

Sursa articol: jurnalul.ro

Sursa foto: real-agenda.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *