Grupările teroriste Stat Islamic și Al-Qaida și-au păstrat influența la nivel global, în pofida eforturilor internaționale de a le destabiliza

ONU a realizat un studiu care a reliefat faptul că grupările teroriste Al-Qaida și Stat Islamic și-au păstrat destul de bine capabilitățile de acțiune în prima jumătate a acestui an, în pofida presiunii militare internaționale ce a fost exercitată asupra lor.

Potrivit documentului citat de Agerpres, gruparea Stat Islamic este în continuare capabilă să trimită fonduri militanților săi în afara zonei de conflict din Orientul Mijlociu. Transferurile de fonduri sunt efectuate adesea prin trimiterea de sume mici, ceea ce le face dificil de detectat.

Sursele de finanțare ale grupării Statul Islamic nu s-au schimbat în mod fundamental, bazându-se în continuare pe livrările de petrol și impunerea de taxe populației locale, notează documentul destinat Consiliului de Securitate al ONU.

„Rezistența Statului Islamic la Mosul arată că structura sa de comandă și control nu a fost complet afectată și că gruparea rămâne o amenințare militară semnificativă”. Pe lângă utilizarea de drone găsite pe piață, Statul Islamic a dezvoltat o capacitate de a modifica și de a construi propriile modele pentru răspândirea propagandei sale, pentru misiuni de observare sau pentru transportul de bombe mici sau explozibili, mai indică experții.

La rândul său, rețeaua teroristă Al-Qaida și-a păstrat filiale puternice în Africa de Vest și de Est și în Peninsula Arabică, inclusiv Yemen. În pofida „competiției strategice” dintre cele două organizații teroriste, alianțe și cooperări permit în multe regiuni mișcări de combatanți între diferite grupări, conform aceluiași raport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.