Grupul de la Frankfurt: Cei opt oameni care decid soarta Europei

Zona Euro are o noua conducere informala – Grupul de la Frankfurt, format din doar opt oameni. Totul a inceput cu o reuniune stralucitoare la Old Opera House din Frankfurt, in 19 octombrie, organizata pentru retragerea lui Jean-Claude Trichet din fruntea Bancii Centrale Europene, dupa opt ani de presedintie. Acum, solutiile pentru iesirea din criza raman in sarcina a opt oameni, in frunte cu deja celebrul “Merkozy” – Angela Merkel si Nicolas Sarkoy, relateaza Reuters, potrivit hotnews.ro

Cine face parte din Grupul de la Frankfurt:

  • cancelarul Germaniei, Angela Merkel
  • presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy
  • presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
  • presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy
  • seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi
  • directorul FMI, Cristine Lagarde
  • seful Eurogrup, Jean-Claude Junker
  • comisarul european pentru economie si afaceri financiare, Olli Rehn.
Grupul de la Frankfurt s-a reunit pana in prezent de patru ori si a dat pana acum un ultimatum Greciei – nici un cent in plus pana nu indeplineste angajamentele asumate. De asemenea, a cerut Italiei sa realizeze reforme dure, mult timp amanate, impunand monitorizarea FMI asupra acestei tari.

Ca o recunoastere a acestui nou centru de putere, o serie de delegati care au participat la summitul G20 de la Cannes au putut fi vazuti purtand un ecuson neobisnuit – “Groupe de Francfort”, potrivit blogului The Economist, Charlemagne.

Grupul de la Frankfurt a inceput sa aiba deja un impact asupra managementului crizei, dar, ca toate structurile informale inchise, a inceput sa starneasca resentimente in randul celor exclusi.

Tarile nordice creditoare precum Olanda si Finlanda, unde contribuabilii sunt ostili oricarui nou plan de salvare, au inceput deja sa-si arate nemultumirea ca deciziile sunt acum luate fara a fi consultate.

In Grecia si Italia, exista un sentiment tot mai accentuat de nemultumire fata de ‘aroganta’ “Merkozy”, asa cum cuplul franco-german este denumit acum, care da acum ultimatumuri premierilor din cele doua tari.

“Exista intotdeauna un compromis intre legitimitate si compromis,” spune un oficial european inmplicat in Grupul de la Frankfurt. “Institutiile din Zona Euro nu au fost create pentru managementul crizelor si de aceea avem nevoie de solutii inovatoare”.

“In orice situatie de urgenta ca aceasta, avem nevoie de structuri care functioneaza”, a spus acesta, adaugand ca prezenta lui Herman Van Rompuy in acest grup garanteaza ca interesele tarilor mici vor fi luate in considerare.

Oficialii europeni au tinut conferinte telefonice cu ceilalti 15 lideri din Zona Euro pentru a-i informa asupra evolutiilor. Seful Fondului de salvare, Klaus Regling, a zburat in secret la Cannes pentru a-i informa pe liderii de stat si de guvern despre pregatirile accelerate de strangere de fonduri, a precizat o sursa.

Ramane acum de vazut daca Grupul de la Frankfurt va fi structura care va convinge in cele din urma Germania sa accepte un rol mai mare al BCE in aceasta criza sau emiterea de obligatiuni comune pentru Zona Euro, incheie Reuters, intr-un articol semnat de Paul Taylor.
Mai multe informatii puteti afla citind articolul integral pe hotnews.ro.
Sursa foto: thomaseconblog.wordpress.com
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *