Guido Westerwelle şi Carl Bild critică dur România pentru blocarea acordării statutului de candidat la UE al Serbiei: raţiuni de “politică internă”, “lipsa de spirit european”

Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a acuzat marţi Romania ca a blocat obtinerea statutului de stat candidat la aderare pentru Serbia din ratiuni de “politica interna” si nu si-a ascuns exasperarea fata de semiesecul reuniunii de marti, relateaza AFP.

“Din punctul de vedere german, ar fi fost potrivit si drept sa luam o decizie definitiva (asupra statutului) astazi”, a spus acesta.

Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa “recomande” acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie.

Nimic nu este insa pierdut pentru Serbia. In zilele urmatoare vor avea loc discutii pentru aplanarea divergentelor, a precizat ministrul danez al Afacerilor europene, Nicolai Wammen.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a acuzat si el, indirect, Romania de “lipsa de spirit european”. “Nu foarte demn cand natiunile aduc chestiuni fara legatura atunci cand incercam sa impingem Serbia si Kosovo inainte. Lipsa de spirit european”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de ministrul suedez de externe, care nu face insa o referire directa la Romania.

La randul sau, presedintele sarb Boris Tadic a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea nationala sarba ca problema are la origine cererea autoritatilor romane ca toti cetatenii sarbi “care se declara vlahi sa fie considerati in acelasi timp ca fiind romani”.

Serbia nu va accepta, cu orice pret” deoarece o astfel de abordare “este impotriva standardelor europene”, a subliniat acesta.

“Fiecare cetatean al Serbiei isi poate declara (apartenenta la o etnie) in conformitate cu sentimentele sale si este complicat sa gasim o solutie in acest caz”, a adaugat Tadic.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi HotNews.ro.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: worldandpeople.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *