Guvernanta economica europeana intre propuneri si lipsa de interes

RCEReprezentanta Comisiei Europene in Romania a gazduit astazi dezbaterea „Guvernanta economica europeana”, eveniment final din agenda campaniei de informare „Forum European”. Cu ocazia dezbaterii s-a organizat si ceremonia de premiere a castigatorilor concursului de eseuri „Romania 2020 in contextul guvernantei economice europene”.

La intalnire au participat Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Leonard Orban, fost comisar european, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si Dan Suciu, realizator tv. Dialogul a fost moderat de jurnalistul Dana Deac.

Niculae Idu a prezentat interesanta initiativa a „Forumului European” si a concursului povestind cum, in 2011, sefii  Reprezentantelor Comisiei Europene, din statele care solicitasera sprijin si asistenta financiara in urma crizei economice, s-au intalnit cu comisarul Olli Rehn pentru elaborarea unei strategii de comunicare. Aceasta actiune avea ca finalitate explicarea necesitatii de adoptare a masurilor de austeritate catre diferitele categorii economico-sociale din tarile respective.  In acest sens, Reprezentanta din Romania a ales sa comunice cu mediul academic si cu studentii, pentru a obtine un rezultat de substanta si nu doar unu de presa. Niculae Idu si-a manifestat satisfactia fata de reusita programului spunand ca cel mai important lucru este faptul ca dezbaterile s-au mentinut la un nivel calificat si intalniriile s-au bucurat de prezenta unor oameni importanti.

Leonard Orban: „In Romania avem un interes extrem de scazut pentru dezbaterea recomandarilor de tara ale Comisiei Europene”

Fostul comisar european, Leonard Orban a atras atentia asupra recomandarilor specifice de tara propuse de Comisia Europeana pentru Romania. Orban a prezentat, in general, etapele exercitiului semestrului european din care fac parte si recomandarile. Tot el a continuat vorbind despre propunerile Comisiei ca fiind niste provocari la care Romania va trebui sa raspunda cu dezbateri si negocieri, chiar daca atitudinea Comisiei Europene pare a fi una inflexibila. In general, fostul comisar european a apreciat ca ambitiile Uniunii sunt apropiate de cele ale Romaniei, dar un aspect foarte important remarcat este rezolvarea problemei legate de abandonul scolar, problema de interes national. Fostul ministru al afacerilor europene a analizat apoi cele opt indicatii, ele fiind: continuarea acordului si prevederilor de asistenta cu UE si FMI, sustenabilitatea finantelor publice si a sistemului de colectare a impozitelor, reforma sanatatii, reforma pe piata muncii, ocuparea tinerilor si saracia, reforma educatiei, consolidarea capacitatii administrative, imbunatatirea mediului de afaceri si reformele in domeniul energiei si a transportului.  Referitor la sustenabilitatea finatelor publice si a sistemului de colectare, Comisia a propus si impunerea taxelor de mediu, egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati si promovarea sanselor de angajare a persoanelor in varsta si aplicarea strategiei bugetare 2013. Orban a tinut sa-si exprime nemultumirea fata de detalierea recomandarilor, afirmand si ca in tara noastra interesul pentru dezbaterea acestor propuneri este extrem de scazut.

Fostul ministru s-a aratat ingrijorat si de rata somajului in randul tinerilor din Romania care se apropie de 25 de puncte procentuale si, vorbind despre recomandarea reformei educatiei, a spus ca este necesara crearea unei legaturi intre sistemul universitar si piata muncii. Nemultumiri a fost exprimate si fata de capacitatea administrativa si, mai in detaliu, de performanta admnistratie in procesul de absorbtie de fonduri. In legatura cu acest aspect fostul comisar a declarat ca aceasta incapacitate a iesit in evidenta, fiindca procesul de absorbtie are reguli stricte si clare impuse de Uniune si administratia din Romania n-a fost in stare sa raspunda acestor cerinte, mai mult s-au ingreunat procedurile prin adoptarea unor piedici birocratice.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: Am aderat cu singurul avantaj al fortei de munca ieftine

Florin Pogonaru a luat cuvantul la intalnirea de la Reprezentanta Comisiei pentru a atrage un semnal de alarma asupra actualului mediu de afaceri din Romania. Daca pe de-o parte Pogonaru a vorbit despre un anume confort referitor la mediul de afaceri din Romania in contextul economico-financiar international, pe de alta parte a  afirmat ca actualul model nu este tocmai stabil. Mai in detaliu, Pogonaru a spus ca am aderat la Uniunea Europeana cu singurul mare avantaj al fortei de munca ieftine, dar, din pacate, adaptarea la sistemul comun a fost si este prea lenta. Presedintele AOAR a punctat pe lipsa de infrastructura, factor esential in activitatea de afaceri, dar si pe incapacitatea de a importa modelul institutiilor europene. Pogonaru a vorbit despre iluzia pe care ne-o dau datele statistice relativ pozitive, afirmand ca in realitate suntem extrem de fragili din cauza faptului ca ne-am asumat niste angajamente fata de organizatii internationale care ne-ar putea cere indeplinirea unor cheltuieli importante.  Mai departe, reprezentantul oamenilor de afaceri din Romania a abordat si pozitia geopolitica a tarii, amintind ca suntem relativ alaturi de Grecia si Turcia si, vazand crizele pe care cele doua tari le traverseaza, nu ar trebui sa fim chiar indiferenti contextului regional in care ne aflam. Pogonaru si-a concluzionat interventia spunand ca diferenta intre criza internationala si criza romaneasca este ca a noastra este o criza strict institutionala.

Realizatorul tv, Dan Suciu a argumentat masurile de austeritate ca fiind mari provocari in procesul de adoptare a tratatelor la nivelul tarilor membre, prin modelul „taylor made”. Suciu a remarcat si faptul ca uneori acestea, produc efecte negative tot asupra celor aflati in dificultate. Referitor la adoptarea unei politici de economisire si de respingeri, Suciu apreciaza ca efectul ar putea sa fie invers si exista riscul sa ajungem la o decadere generala.  La final, realizatorul a comentat masurile luate in Romania ca fiind unele nu tocmai in linie cu indicatiile date pentru stimularea investitiilor, ele producand mai degraba o indepartare.

Evenimentul s-a consumat cu o ceremonie de premiere a celor care au realizat lucrarile cele mai apreciate pe tema contextului guvernantei economice europene.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.