AFP: Barack Obama, în vizită în Rusia, în contextul unor relaţii glaciale cu Vladmir Putin

putin obama whitehouse.gov.Barack Obama va sosi joi în Rusia, unde va participa la summitul G20, însă nu intenţionează să se întâlnească în particular cu Vladimir Putin, relaţiile dintre cei doi şefi de stat fiind la cel mai scăzut nivel.

Situaţia din Siria, unde preşedintele american vrea o intervenţie militară şi a cerut în acest sens acordul Congresului, figurează în fruntea divergenţelor ruso-americane, însă reprezintă doar un ultim subiect dintr-un trecut extrem de dificil pe marginea căruia cei doi inamici ai Războiului Rece au adoptat poziţii diferite.

Pe 9 august, la puţin timp după anularea unui summit ruso-american, la Moscova, prevăzut înainte de desfăşurarea G20, la Sankt Petersburg,Obama a atribuit preşedintelui rus responsabilitatea deteriorării relaţiilor dintre cele două puteri, notând renaşterea “retoricii antiamericane” în Rusia, odată cu revenirea lui Putin la putere, în mai 2012.

Summitul G20 se va desfăşura joi şi vineri, la Sankt Petersburg, unde Barack Obama va ajunge după o escală în Suedia, însă, “pentru moment, nu este prevăzută vreo întâlnire bilaterală sau separată între cei doi preşedinţi”, chiar dacă Obama şi Putin “vor avea numeroase ocazii de a comunica în timpul şedinţelor de muncă de la G20”, potrivit unui oficial american.

Casa Albă, după anularea reuniunii de la Moscova, a exclus orice întâlnire oficială între cei doi lideri în marja G20, la Sankt Petersburg, oraşul natal al liderului rus.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: whitehouse.gov

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.