Guvernul cere FMI flexibilizarea regulilor de angajare in sistemul bugetar, pentru a putea face angajari unde exista deficit de personal

Guvernul vrea sa flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate in sistemul bugetar, introdusa in anul 2009, urmarind ca aceasta sa fie aplicata la nivel sectorial si nu pentru fiecare institutie in parte, astfel incat sa poata decide angajari in zonele care au un deficit de personal. Schimbarea acestei reguli care a inghetat angajarile in sectorul public in ultimii trei ani a fost discutata in ultimele negocieri dintre Guvern si Fondul Monetar International, din toamna acestui an, si inclusa de autoritatile romane in scrisoarea de intentie catre Fond, potrivit Mediafax şi Hotnews. 

In document, Guvernul se angajeaza sa reduca totalul cheltuielilor de personal sub 7,2% din PIB si sa continue anul viitor politica de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, dar dupa un sistem mai “flexibil”.
“Reducerea numarului de personal in sectorul public va continua cu politica de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, dar vom aplica aceasta regula intr-un mod mai flexibil, la un nivel sectorial sau mai mare decat pentru fiecare unitate institutionala. Aceasta abordare flexibila va permite eliminarea unor blocaje in sectoare in care problema deficitului de personal a devenit acuta, asa cum a fost semnalat in ultimele evaluari”, se arata in documentul obtinut de Mediafax.

In urma cu doua saptamani, premierul Emil Boc declara ca Executivul va introduce anul viitor, prin hotarare de guvern, exceptii in sanatate, educatie sau administratie de la regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, daca se va constata ca exista un necesar mai mare de posturi.

Sursa articol: HotNews.ro

Sursa foto: destinatiituristice.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *