Guvernul Frantei pregateste un plan pentru combaterea somajului

Guvernul lui Nicolas Sarkozy, președintele Franței, definitiveaza un plan al cărui obiectiv este controlarea creșterii abrupte a ratei șomajului prin convingerea companiilor și angajaților asupra unei noi înțelegeri: reduceri salariale contra siguranței locului de muncă, anunta Adevarul.ro.

Inspirat, în mare măsură, de reformele implementate de Germania în timpul recesiunii din 2009, planul obligă companiile să-și mențină numărul de angajați chiar și în cazul în care comenzile scad. În schimbul garantării locului de muncă, angajații sunt obligați să accepte reducerea salariilor. Pentru a motiva și finanța această înțelegere, guvernul va contribui la acoperirea a parte din veniturile salariale pierdute și a contribuțiilor sociale, conform oficialilor Ministerului Muncii și a liderilor sindicali, arată publicația financiară „Wall Street Journal”, informatii preluate de Adevarul.

Rata șomajului, care a crescut la 9,7% din populația activă în al treilea trimestru, este ultima știre proastă despre economia Franței. Deficitul comercial este prevăzut să crească la un nivel record de 75 de miliarde de euro, anul acesta, iar biroul național de statistică, Insee, a prognozat că economia se va contracta, mai mult ca sigur, în acest trimestru și în primul trimestru al anului viitor.

Propunerea guvernamentală asupra protejării slujbelor are ca scop frânarea creșterii șomajului, oferind companiilor un tampon pentru a-și păstra angajații, permițându-le, însă, reducerea cheltuielilor salariale atunci când nivelul de afaceri scade. În timpul recesiunii din 2009, Germania a limitat pierderea de slujbe în parte din cauza unui program popular de subvenții pentru slujbe part time, cunoscut sub numele de Kurzabeit. În mijlocul crizei din 2009, chiar și 1,5 milioane de angajați făceau parte din acest program. Sindicatele germane au permis și reducerea salariilor contra menținerii slujbelor, mai scrie Adevarul.

Pentru mai multe informatii privind planul pentru combatere a somajului si costurile implicate, accesati site-ul Adevarul.ro.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *