Guvernul transferă peste 1 miliard de lei din banii din privatizări în contul celor blocaţi la UE

Peste un miliard de lei din banii obţinuţi din privatizări au fost transferaţi de Guvern miercuri Ministerului Fondurilor Europene pentru plata facturilor restante pe fondul absorbţiei reduse a banilor europeni, relatează Gandul.info.

euro moneyDin cele şase programe pentru care Guvernul scoate bani din rezerve, două (Creşterea Competitivităţii Economice şi Programul Operaţional Regional) sunt blocate de mai multe luni, după nereguli repetate semnalate de Comisia Europeană, fără o perspectivă clară de reluare a plăţilor.

Astfel, potrivit unei Hotărâri de Guvern datate din 6 martie, jumătate din sumă, 586.149.000 de lei, merge spre cele două programe pentru care UE a sistat deja plăţile – 178 de milioane spre Ministerul Economiei pentru Programul Competitivitate şi 408 spre Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale pentru Programul Operaţional Regional.

Ce spune Ministerul Fondurilor Europene:

Beneficiarii de fonduri europene îşi vor încasa la timp banii pentru facturile eligibile datorită schimbărilor implementate în sistem. În trecut s-au îregistrat restanţe la plata facturilor ca urmare a blocării finanţărilor de la Uniunea Europeană. De exemplu, în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) perioada medie de plată a facturilor a fost de aproximativ 70 de zile. Potrivit contractelor de finantare, sumele datorate beneficiarilor POS DRU ar fi trebuit achitate în cel mult 45 de zile.

“Schimbăm radical abordarea în relaţia cu beneficiarii: vrem ca plata la timp a facturilor să devină regula în sistem, fondurile UE să ajungă cât mai repede la beneficiari şi astfel să susţinem revigorarea economiei. În această lună, Autorităţile de Management pentru şase programe operaţionale vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene“, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Autorităţile de Management vor avea la dispoziţie suma menţionată pentru plata facturilor restante ca urmare a aprobării de către Guvernul României a unui împrumut de la Trezorerie. Finanţarea va asigura fondurile de care au nevoie Autorităţile de Management pentru POS DRU, POR (Programul Operaţional Regional), POS Mediu (Programul Operaţional Sectorial Mediu), POS CCE  (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), PODCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative) şi POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică).

Cele mai mari sume au fost alocate pentru POR – aproximativ 408 milioane de lei, POS Mediu – 322 de milioane de lei, respectiv POS DRU – 258 de milioane de lei. Fondurile vor fi virate Autorităţilor de Management prin intermediul ministerelor responsabile.

Împrumutul contractat de la Trezorerie va fi rambursat din sumele care urmează să fie încasate de la Comisia Europeană.

 

Mai multe informatii AICI.

Surse: Gandul.info, Ministerul Fondurilor Europene
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.