Guvernul Ponta a garantat prin ordonanță de urgență demiterea președintelui

Prin ordonanța de urgență 41 adoptată joi seara, Guvernul Ponta a modificat radical Legea referendumului, mult dincolo de ceea ce anunțase prin declarații oficiale și prin comunicate de presă: printr-o derogare introdusă în lege, a făcut ca demiterea președintelui să fie nu doar ușurată, ci garantată, scrie Adevarul.ro.

Printr-un artificiu legislativ ilogic, dar foarte eficient, executivul nu a scăzut doar numărul de voturi necesar pentru demiterea președintelui, coborându-l de la majoritatea celor cu drept de vot la majoritatea celor prezenți la urne, dar a desființat și criteriul prezenței la vot pentru ca referendumul să fie declarat valabil. 

Asta s-a făcut printr-o derogare care vizează strict demiterea șefului statului, căci la toate celelalte tipuri de referendum condiția de prezență la vot a rămas valabilă. Așa cum arată legea acum, demiterea președintelui e mai ușoară decât demiterea unui primar de comună. Dacă la referendum se prezintă doar trei cetățeni, dintre care doi votează pentru demitere, președintele este demis cu două voturi.

Pâna acum, la referendumul pentru demiterea președintelui, era stipulat, în articolul 10, că pentru validare trebuie sa voteze „DA” jumatate plus unu dintre cei înscriși pe listele electorale, în vreme ce la celelalte tipuri de referendum era suficientă majoritatea celor care au venit la vot.

În noua formulare, acest articol 10 arată așa: „Prin derogare de la articolul 5 alineatul 2, demiterea Președintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”.

Se poate observa că sintagma „prin derogare de la art. 5 alin. 2″ nu modifică articolul 10, în care a fost inclusă și care se referă la evaluarea rezultatului, ci își propune sa anuleze conditia de valabilitate doar a acestui tip de referendum, cel destinat demiterii președintelui. Numai ca nu o face pâna la capat: intentia derogatorie, anuntata prin sintagma „prin derogare de la art. 5 alin. 2″, nu este urmată și de fixarea limitelor acestei derogari, de explicitarea ei, asa cum se întâmpla in toate actele normative care contin derogari. Bunăoară, nu se spune, spre exemplu, că prin derogare de la art. 5 al. 2, referendumul pentru demiterea președintelui este valid dacă se prezintă un sfert, o treime sau două treimi din cetățeni. Nici măcar nu se spune explicit că acest tip de referendum este valabil indiferent de prezența la vot.

În primăvara anului 2007, în timpul precedentei proceduri de suspendare a președintelui, coaliția informală din Parlament a modificat Legea referendumului tot în sensul scăderii numărului de voturi necesare demiterii, de la majoritatea absolută la majoritatea relativă. În ultima ședință, deputatul PSD Florin Iordache a introdus un amendament care conținea exact derogarea pe care a adoptat-o acum și Guvernul. În lipsa acestei derogări, referendumul de atunci ar fi trebuit invalidat, căci s-au prezentat la vot doar 44,45% dintre cetățeni. Derogarea a făcut însă să se treacă și la pasul următor, evaluarea rezultatelor, în urma căruia a rezultat un procent de 74,4% împotriva demiterii. Spre deosebire de anul 2007, președintele Băsescu nu se mai bucură nici pe departe de aceeași popularitate, astfel încât demiterea sa prin referendum a fost garantată prin ordonanță de urgență.

Un motiv de contestare este prevăzut expres de Constituție. La articolul 115, alineatul 6, se precizează: “Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale (…)”. Or Legea referendumului vizează chiar drepturile electorale.

Acum, doar Avocatul Poporului mai poate contesta ordonanța de urgență înainte de a fi aprobată prin lege, însă tot săptămâna aceasta Avocatul Poporului a fost revocat și înlocuit cu unul dintre adjuncții săi, fostul deputat PSD Valer Dorneanu.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *