Guvernul vrea să reglementeze insolvenţa primăriilor cu ajutorul consultanţilor FMI

Guvernul va demara, cu sprijinul unor consultanti de la Fondul Monetar, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autoritatilor locale, se arata in draftul scrisorii de intentie cu FMI, potrivit HotNews.

Prevederi legislative au existat si pana acum in Legea Finantelor Publice, insa ele nu au fost niciodata aplicate. Este vorba de o misiune de asistenta pe langa  MFP care sa ajute la identificarea modalitatilor concrete de declarare a falimentului unor primarii si de prezentare a celor mai utilizate practici similare in alte tari europene. Probabil se va merge catre fuzionarea autoritatilor locale nesustenabile cu primarii mai mari si mai puternice din punct de vedere financiar”, au declarat pentru HotNews apropiati ai negocierilor.

“Popular se cheama <<falimentul municipal>>. Dupa ce s-a discutat ani de zile dupa introducerea legii moderne finantelor locale in 1999, s-a decis si la noi sa se preia in legislatie buna practica (SUA, Ungaria, etc) de a avea prevederi pentru situatiile de – practic – faliment bugetar al unei autoritati locale. Deci exista ca posibilitate in legea cadru, dar n-au avut curaj sa vina cu detalii in legislatie secundara, deci nu avem inca o practica. In Ungaria exista, s-au facut”, explica pentru HotNews Sorin Ionita.

Mai multe informaţii aici.

Sursa: HotNews.ro
Foto:  arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.