Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, candidează pentru funcția de președinte al instituției: Este timpul pentru o schimbare

Liderul liberalilor în Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, ales negociator-șef al Parlamentului European cu privire la dosarul Brexit în luna septembrie a anului trecut, și-a anunțat candidatura la șefia Parlamentului European.

Fostul premier belgian a anunțat, într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, că a decis să candideze pentru funcția de președinte al Parlamentului European, prezentându-se drept o persoană ce poate uni cele două mari partide – Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni și  Partidul Popularilor Europeni- din legislativul de la Strasbourg. Liderul ALDE speră ca, ajungând la un acord între cele două părți, partidele extremiste nu vor mai putea influența votul final.

”Este timpul pentru o schimbare, pentru o coaliție amplă formată din forțe pro-europene care vor pune interesele cetățenilor pe primul loc”, a transmis liberalul.

”În Parlamentul European ar putea fi o majoritate dispusă să sprijine un candidat care dorește mai multe investiții și mai puțină austeritate”, a argumentat Verhofstadt.

”În aceste vremuri tulburi, când Europa este amenințată de naționalism și populism de toate tipurile, avem nevoie de vizionari, de oameni care construiesc poduri. Iar eu îmi doresc să fiu unul dintre ei”, declară liderul ALDE.

Pentru poziția ocupată timp de două mandate de germanul Martin Schulz, Grupul Partidului Popular European din PE l-a desemnat pe eurodeputatul italian Antonio Tajani drept candidat, în timp ce social- democrați au ales să îl propună pe Gianni Pittella, liderul S&D în Parlamentul European.

Împreună, PPE (215) și S&D (189) au majoritate fragilă în Parlamentul European, însumând 404 eurodeputați din totalul celor 751. O majoritate simplă înseamnă 376 de europarlamentari. Astfel, dacă atât popularii, cât și socialiștii vor decide să se confrunte pentru șefia Parlamentului European, ambele formațiuni vor avea nevoie de mai multe grupuri politice pentru a întocmi o majoritate, inclusiv de liberali și de verzi.

Prezentându-se drept o persoană ce poate uni stânga și dreapta din PE și promovând idei anti-austeritate similare contracandidatului său socialist, liberalul Guy Verhofstadt ar putea face o alianță cu Gianni Pittella pentru a scoate astfel din competiție candidatul PPE.

Cei 68 de europarlamentari ALDE, împreună cu cei 189 ai S&D nu formează majoritatea de 376 de voturi, însă cu susținere din partea Verzilor și a unor voturi primite din partea unor eurodeputați PPE, Verhofstadt ar putea avea șansa de a conduce Parlamentul European.

Viitorul președinte al Parlamentului European va fi ales pe 17 ianuarie 2017.

Citiți și: 

Doi italieni țintesc președinția Parlamentului European: Antonio Tajani, desemnat candidat al popularilor europeni la șefia instituției. Socialiștii l-au propus pe Gianni Pittella

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.