H(AI/U)O, Europa!

Dan CarbunaruComorile limbii romane ne ajuta azi, de Ziua Europei, sa schimbam doar doua litere pentru a trece de la HUO pe stadion la HAI Europa, tot pe stadion. Doar doua litere schimbate si devenim pro sau anti europeni.  Politicienii romani au schimbat in buna parte registrul nationalist si anti-european de anul trecut. Au discursuri euro-conforme, strang cu sinceritate maini la Bruxelles sau in alte capitale Occidentale.

In spatele lor am ramas noi, cei care am sperat ca UE inseamna prosperitate, locuri de munca, rigoare si eficienta institutionala, bani europeni, scoli si spitale mai bune, autostrazi samd. Golul vorbelor l-a umplut criza economico-financiara cu somaj, scaderi de investitii, persecutii si discriminari pe piata muncii europeana, critici oficiale si mai ales austeritatea.

Pare astazi la fel de greu sa resuscitezi batrana Europa si economia sa precum este sa redai europenilor, inclusiv romanilor, entuziasmul de la inceputul constructiei UE.

Pentru cei care selecteaza dupa bunul plac secvente din istoria recenta sau postbelica europeana, ar fi util sa isi completeze spectrul cu toata gama de realitati prin care a trecut proiectul European.

Odinioara plina, sala in care Reprezentanta Comisiei Europene a organizat, miercuri seara, Receptia de Ziua Europei, era pe jumatate goala. Fara a fi un impediment in calea crezului pro-european rostit de premierul cu certificat euro-conform de la Presedintele Comisiei Europene, pentru al doilea mandat.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.