Harta puterilor europene la inceputul celui mai important summit din istoria UE

Europa este in pragul colapsului economic, iar liderii ei se intalnesc in aceste zile la Bruxelles pentru a desena o noua harta europeana. Viitorul romanilor si al altor europeni depinde in buna masura de deciziile luate acum. Impreuna cu opt experti europeni, HotNews.ro  arata tabla de sah a Europei inaintea celui mai important joc politico-economic al deceniului. 

Scadenta proiectului european a venit. Dupa trei ani de amanari, liderii UE trebuie sa ia decizia istorica de integrare a politicilor fiscale ale statelor europene. Ceea ce nu au reusit liderii politici vizionari din trecut fac acum pietele: pun o presiune atat de mare pe UE, incat singura solutie este mai multa integrare. Procesul de transformare a spaniolilor si italienilor in germani (o metafora simplificatoare, dar relevanta) este insotit deja de tensiuni majore. Importanta tarilor europene nu se mai masoara doar dupa coordonate militare sau suprafata, ci in special in functie de vigoarea economica. Vor reusi politicienii europeni sa ajunga la un compromis?

Integrarea mai profunda a tarilor din UE inseamna, de fapt, cedarea de prerogative nationale catre institutiile “birocratice” de la Bruxelles. Pentru a ridica miza, acest proces e denumit deseori “cedare de suveranitate”. Mai corect ar fi delegarea de responsabilitate. Pentru ca liderii statelor membre isi vor pierde nu dreptul de a realiza un buget si de a face imprumuturi, ci dreptul de a abuza de aceste prerogative in scopuri electorale sau ilicite. Evident ca dezbaterile vor varia ca intensitate in functie de cat de pro-european este fiecare si in functie de situatia economica de facto a tarilor.

E logic ca Marea Britanie sa se opuna, macar formal. Si asta pentru ca guvernul de la Londra este conservator, adica prin definitie opus ideii unei Europe mai integrate. In cealalta extrema, Romania sau Bulgaria, tari masiv pro-europene, nu vor avea probabil o dezbatere prea aprinsa, mai ales ca populatia isi doreste ca excesele liderilor nationali in cheltuirea banilor publici sa fie controlata si eventual penalizata de Bruxelles.

Pentru a afla informații despre fiecare țară UE și poziția lor față de planul Merkel-Sarkozy, accesati HotNews.ro

Sursa foto: scritube.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *