Herman Van Rompuy: Zona euro va accelera plăţile pentru MES

Zona euro se îndreaptă către o accelerare a plăţilor pentru viitorul său sistem de apărare împotriva crizei datoriilor, realizând două plăţi anul acesta, a declarat joi seară preşedintele UE Herman Van Rompuy, potrivit Mediafax.ro.

“Liderii din zona euro au fost de acord să accelereze plăţile pentru constituirea capitalului Mecanismului european de stabilitate (MES), viitorul sistem de apărare a zonei euro”, a declarat pentru presă Van Rompuy, care a fost ales în cadrul summitului de la Bruxelles preşedinte al reuniunilor statelor Uniunii monetare, pe lângă funcţia sa de preşedinte al UE.

“Vom lua decizia finală mâine însă va fi o accelerare. Se va putea începe prin plata a două tranşe în 2012”, a insistat acesta, în timp ce iniţial erau stabilite cinci tranşe anuale.

“Eşalonarea în cinci tranşe este astăzi o abordare prea timidă şi prea modestă”, a declarat acesta “şi astfel ne pregătim să luăm hotărârea de a accelera ritmul de plată” al capitalului prin achitarea a două tranşe unice.

“Vom reevalua plafonul fondului de securitate temporară (FESF) şi al MES în martie”, a spus Van Rompuy indicând că decizia ar putea fi luată la nivelul ministerelor de Finanţe ale zonei euro până la sfârşitul lunii, fără a fi nevoie de convocarea unui summit la cel mai înalt nivel.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *