Hollande cere BCE să împrumute statele din zona euro şi nu băncile care creditează guvernele

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să împrumute ţările cu probleme din zona euro prin Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism-ESM) şi nu să le sprijine prin intermediul băncilor comerciale, a declarat candidatul socialist la preşedinţia Franţei, Francois Hollande, potrivit Mediafax.ro.

BCE a ales calea mai scumpă de susţinere a statelor, prin intermediul băncilor, a spus Hollande, favorit pentru câştigarea alegerilor, într-un interviu pentru presa franceză, preluat de Reuters.

Banca centrală împrumută băncilor comerciale fonduri la dobândă de 1%, iar acestea le pot trece mai departe Spaniei pentru până la 6% iar Italiei la o dobândă uşor mai redusă, a afirmat el.

“BCE ar trebui să împrumute direct statelor, ceea ce refuză, dar există o altă variantă. În loc să împrumute băncilor, ar putea să împrumute direct ESM”, a declarat Hollande pentru BFM TV şi RMC radio.

Franţa a mai cerut în trecut ca predecesorul ESM, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, să primească o licenţă bancară, astfel încât să poată împrumuta fonduri de la BCE.

Ideea a fost respinsă însă de BCE şi Germania, care susţin că acordarea unei licenţe bancare fondurilor de urgenţă ar încălca prevederile din Tratatul UE, unde este interzis BCE să finanţeze direct statele.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.