Horia Georgescu: Romania este un model de bune practici in termeni de lupta impotriva coruptiei prin masuri administrative

HoriaGeorgescuPrezentata drept un exemplu negativ pentru coruptia endemica in Uniunea Europeana, Romania a decis, in 2003, sa impuna obligativitatea declararii averilor ministrilor, parlamentarilor si functionarilor, o decizie care irita in continuare politicienii, dar isi arata efectele pozitive, scrie AFP, potrivit HotNews, in contextul dezbaterii din Franta privind moralizarea vietii politice.

Astfel, noteaza agentia internationala de presa, o serie de masuri avute in vedere de Franta dupa scandalul Cahuzac, ministrul care a fost constrans sa demisioneze dupa ce s-a descoperit ca a avut un cont in Elvetia, sunt in vigoare de mai multi ani in Romania.

Romania este un model de bune practici in termeni de lupta impotriva coruptiei prin masuri administrative”, spune, intr-un interviu acordat AFP, Horia Georgescu, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), o institutie creata in 2007 la cerinta Comisiei Europene, pentru a cerceta cazurile de imbogatire ilicita sau de conflict de interese.

In total, 300.000 de romani – alesi locali, parlamentari, functionari, ministri, politisti, magistrati sau lideri sindicali (39 de categorii de persoane) – sunt obligati sa-si declare si sa-si actualizeze declaratiile de avere si de interese in fiecare an. Declaratiile false sunt pasibile de sanctiuni.

Mai multe detalii aici.

Sursa: HotNews.ro
Foto: www.integritate.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.